Murutari meessõber Veskimäed paelub töö erivajadustega noortega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olev Veskimäe oma Ärma talus Soomaal
Olev Veskimäe oma Ärma talus Soomaal Foto: Elmo Riig / Sakala

Kati Murutari uus meessõber Olev Veskimäe aitab kriminaalse taustaga noori ja õpetab Maarja külas puutööd.


Enne Puiatu erikooli sulgemist paar aastat tagasi jõudis Veskimäe töötada seal paar kuud kasvatajana. Omades läheduses Soomaal talu, kuulis ta kooli pakkumisest, kus otsiti sealsetele kasvandikele kohti töötegemise harjutamiseks. Veskimäe kutsuski noored kõurikud paar korda talgutele. «Tavaliselt neid oma õuele ju ei taheta,» selgitab mees, et eelarvamustest pole kasu sotsiaalse elu-olu edendamisel.

Siis tehti talle ettepanek töötada Puiatus kasvatajana. Seal õnnestus Veskimäel võõrutada neli noormeest suitsetamisest ja ühe narkootikumidest. «Sõlmisin nendega lepingud,» viitab ta isikliku lähenemise efektiivsusele, kui probleemne noor on võimeline oma käitumist parandama, saades tagasisidet autoriteetselt täiskasvanult.

Autistlike noortele mõeldud Maarja külas Taevaskoja kandis õpetab Veskimäe sealsetele asukatele puutööd. Koos Kati Murutariga hakkab ta Raplamaal Valtus arendama hobustega seotud kompetentsikeskust, kus leiab töö- ja elukoha üks varem seadusega pahukssisse sattunud nooruk.

Lisaks kirjutab mees artikleid ja projekte hobustega seotud tegevuste edendamiseks maal. «Hobusega metsas töötamine ei riku mullastiku, taimede juurestikku ja alusmetsa,» toob metsandusharidusega ja kaheksa aastat metsnikutööd teinud mees näite ettevõtmise kasulikkusest. Soomes ja Rootsis toetab sealne valitsus sellist tegevust, Veskimäe tahaks, et ka Eestis niikaugele jõutaks.

«Paljud asjad maal ei too samamoodi sisse kui linnas toimetades, ses mõttes pole tähtis sissetulek ja kasumiteenimine, vaid inimeste hõivatus ja huvi toimetada ökonoomsemalt ja ökoloogisemalt,» näeb Veskimäe maaelus suurt väärtust. Ta on ka Eesti Looduskaitse Seltsi Elva osakonna aseesimees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles