Noor õpetaja avab ukse nüüdistantsu maailma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nüüdistantsu õpetav Ele Viskus kasutab oma tundides palju põrandatehnikat, mis tähendab, et liikumistes otsitakse tuge maapinnalt.
Nüüdistantsu õpetav Ele Viskus kasutab oma tundides palju põrandatehnikat, mis tähendab, et liikumistes otsitakse tuge maapinnalt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Teisipäevast saavad asjast huvitatud täiskasvanud õppida Viljandi kultuuriakadeemias nüüdistantsu, mis aitab neil oma kehaga paremini sõbraks saada.


«Meie eesmärk ei ole õpetada nüüdistantsu selleks, et kuhugi esinema minna, vaid pakkuda inimestele võimalust liikumise abil oma keha arendada ja tervist turgutada,» selgitas 25-aastane kultuuriakadeemia vilistlane Ele Viskus, kel on seal täita õppejõu roll.



Tema sõnul muudab nüüdistants keha tunduvalt vabamaks. «Mitmesugused harjutused panevad tööle suuremad ja väiksemad lihased ning arendavad koordinatsiooni, tasakaalutunnetust, liikuvust ja painduvust. Kui algul on lihased pingutusest kindlasti veidi valusad, siis hiljem tekib pärast tundi mõnus vaba tunne.»



Viljandlastele uus asi

Nüüdistantsu kursused on mõeldud naistele ja meestele, kes on valmis juhendajaga kaasa töötama ning midagi uut õppima. Vanuse ülempiiri seatud ei ole.



«Tund on üles ehitatud nii, et juhendaja näitab liigutused ette ja teised püüavad neid järele teha,» lausus Ele Viskus. «Võib-olla annan ka mõne improvisatsioonilise ülesande, kuid üldiselt ma kuigi suur improvisatsiooni kasutaja ei ole.»



Viljandi kultuuriakadeemia lavakunstide osakonna täienduskoolituse spetsialist Anu Sööt nentis, et nüüdistants on viljandlastele ilmselt üsna tundmatu valdkond ja vajab seetõttu põhjalikumat tutvustamist.



«Olen uurinud, milliseid liikumisvõimalusi Viljandimaal üle 20-aastastele inimestele leidub, ja midagi säärast siin varem harrastatud ei ole,» rääkis ta. «Tegeldakse küll aeroobika, spordiklubi treeningute ning kõhutantsu ja idamaiste tantsudega, kuid nüüdistantsul põhinev tund on täiesti uus asi.»



Ele Viskuse ütlemist mööda on inimestel sageli arusaamine, et nüüdistants sisaldab endas tänapäeva populaarseid stiile, näiteks hiphoppi või džässi. «Tegelikult tuginetakse seal paljuski idamaiste liikumissüsteemide põhimõtetele ning püütakse jälgida keha loomulikke ja anatoomilisi asendeid.»



Õppejõud märkis, et kasutab tundides palju põrandatehnikat, mis tähendab, et liikumistes otsitakse tuge maapinnalt.



«Kui näiteks baleriini keha on tantsimise ajal füüsiliselt väga kõrgele tõstetud, siis meil on vastupidi: raskuskese on puusades ja liikumine on sellele vastav,» selgitas ta.



Tunnis tehakse ka partneritööd: õpitakse, kuidas teiste abiga oma keha tõmmata, lükata, tõsta, masseerida, lõdvestada ja kukkuda.



Tund on õpetaja nägu

Anu Sööt tõdes, et kui klassikalises balletis või moderntantsus on liigutuste süsteem ja tehnika täpselt paigas, siis nüüdistants on alles avatud ja arenev valdkond.



«Kõik nüüdistantsu tunnid on õpetaja nägu, sest iga õpetaja valib ise need elemendid, mida nendesse pikib,» kõneles ta.



Viljandis algavate kursuste juhendaja Ele Viskus lõpetas mullu kultuuriakadeemia nii tantsuõpetaja kui koreograafi erialal ning on nüüdistantsus ennast täiendanud mitmel koolitusel. Akadeemias õppimise ajal viibis ta ühe aasta vahetusüliõpilasena Viinis, tudeerides sealses konservatooriumis-eraülikoolis moderntantsu pedagoogikat.



Kuigi naine on pärit Tallinnast, on ta pärast õpingute lõppu jäänud Viljandisse. Vabakutselisena on ta rakendust leidnud mitmes projektis ning see on täitnud kogu tema aja.



Praegu juhendab Ele Viskus kultuuriakadeemia rahvatantsurühma ning ta on õpetanud ka OMA-stuudio lapsi.



Sügisel lõi Viskus kaasa kultuuriakadeemia õppejõu, koreograaf Anu Ruusmaa lavastuses «Romeo ja Julia» nii lavastaja assistendi kui tantsijana ning osales ka Silver Sepa pärimusmuusika aidas välja tulnud etenduses «Tantsumasin», kus oli tantsija ja koreograaf.



Peatselt asub Ele Viskus tööle 22.—29. aprillini Viljandimaal aset leidva tantsunädala programmiga, sest tema on selle ürituse kunstiline juht.


«Olen ennast Viljandiga sidunud, sest siin on hea töökeskkond,» rääkis ta. «Pealegi on siin palju tuttavaid, kellega koos ideid ellu viia. Mõnes teises linnas peaks ju kõigega uuesti pihta hakkama.»



Nüüdistantsu esimene, tutvustav tund algab 9. veebruaril kell 18 ning sinna on  oodatud kõik uudistajad. Koolituse läbinu saab Tartu ülikooli tunnistuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles