Muuseumis kaitstakse Soome põlismetsa

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põdrakaitsja Kalevi Paadar.
Põdrakaitsja Kalevi Paadar. Foto: Uue Kunsti Muuseum

Pärnu uue kunsti muuseumis tasuta linastuvate keskkonnafilmide sarjas näeb reedel, 20. novembril kell kuus õhtul Hannu Hyvöse filmi „Kas saami metsade viimane joik?"

Läinud suvel toimunud 23. Pärnu rahvusvahelisel filmifestivalil kategoorias „Loodus ja inimene" parimaks hinnatud tunnine ekraanilugu on kantud südamevalust Lapimaa metsade saatuse pärast. Murest metsatööstuse aina tugevneva surve pärast, mille tulemusel hävineb elukeskkond, mis aastasadu on olnud saamide ja põhjapõtrade päriskoduks.

Filmi autori seisukoht on väga kriitiline Soome valitsuse suhtes, kes Hyvöse väitel ei kaitse piisavalt rahvuslikku vara - metsa.

See polnud üksnes Hyvöse seisukoht: arutute raiete tõttu on Soomet hurjutanud ÜRO inimõiguste komitee, rääkimata Greenpeace'ist.

Palju selles on kõnealuse filmi teenet, kuid sel suvel nõustus Soome riigiettevõte Metsähallitus taganema plaanist raiuda Põhja-Lapimaal aukartust äratav kogus põlispuid. Puude mahavõtt, nende hulgas ja 500aastased männid, oleks otseselt mõjutanud metsikute Lapimaa põhjapõtrade ellujäämist ja hävitanud osa saami rahva looduspärandist.

Lõpetamaks pikka aega väldanud konflikti, allkirjastasid Metsähallitus ja Lapimaa karjakasvatajad kahekümneaastase kahepoolse leppe: see peaks järgimise korral välistama Lapimaa põlismetsade edasise laastamise.

Mainitud sobimus on seda olulisem, et Lapimaa põlismetsad on ühed vähesed Euroopas veel üldse säilinud põlismetsad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles