Uuring: õnnelikus abielus olevate naiste une kvaliteet on parem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melatoniin reguleerib meie ööpäevast füsioloogilist rütmi.
Melatoniin reguleerib meie ööpäevast füsioloogilist rütmi. Foto: SCANPIX

USAs Baltimore`is toimunud uneuurijate konverentsil Sleep 2008 esitleti uurimust, mille kohaselt õnnelikus abielus olevad naised magavad sügavamalt, nende une kvaliteet on parem ning neil pole unehäireid.

Teadlaste kinnitusel on õnnelikus abielus naised rohkem välja puhanud ja nende tervis on parem kui nende õnnetumatel sookaaslastel, kirjutab The Telegraph.

Pittsburghi ülikooli uurimuses osales 1938 abielus naist, kelle keskmine vanus oli 46 aastat.

Teadlased palusid naistel täita küsimustiku, kus paluti ära märkida kui õnnelik nende abielu on, milline on nende une kvaliteet ja kas neil on kunagi unehäireid esinenud.

Uuringu tulemused näitasid, et õnnelikus abielus olevad naised magavad paremini ja selle tõttu on rohkem väljapuhanud kui vähem õnnelikud naised.

Varem olid Pittsburghi ülikooli uneuurijad teinud uuringu lahutuse mõjust une kvaliteedile.

«Lahutatutel on unega rohkem probleeme, kui abielus olevatel inimestel. Seni polnud aga uuritud abielu kvaliteedi ja une seost. Nüüdne uuring näitas, et õnnelikus abielus olevatel naistel on vähem või ei ole üldse une ja magamisega probleeme,» lausus uuringus osalenud uneuurija Wendy Troxel.

Troxeli sõnul peaks terapeudid uneprobleemide ravimisel võtma arvesse patsiendi eraelu ja partnersuhteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles