Võib tulla ootamatut paduvihma ja äikest

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Viimase aja ilmateadetes märgitakse, et kohati tuleb hoovihma ja võimalik on äike. Tavaliselt kimbutab meid nn frontaaläike, mis tuleb ja läheb mingil suunal, seega liigub edasi.

Tema tulekut märkame enamasti tumeneva taevaserva ja läheneva või kaugeneva kõuekõmina järgi, tugevad tuuleiilid, vihmasadu või rahehoog ei pea sellega alati kaasas käima.


Kohalik äike pole paikkonniti täpselt prognoositav, seda esineb suviti pärastlõunasel ajal vaid selleks soodsate ilmastikutingimuste kokkulangemise korral.

Eelnevate päevade sajust niiske õhk, tugevasti soojenenud maapind ja õhutemperatuuri tõus üle 20 kraadi ärgitavad paikkonnas äikese hoogsajupilvede kujunemist ja kogunemist mõne ruutkilomeetri suurusele alale, samas võib sellest kohast natukene eemal olla ilus ilm.

Kohalik äike võib tunduda nõrgemana, kõuemürin lühem ja vaiksem kui frontaaläikese ajal, ent kohaliku äikese ohtlikkus on samaväärne või suuremgi, sest äike püsib pikemat aega ühe paikkonna kohal paigal. Äike võib alata äkki ja niisama äkki lõppeda.

Kohalik äike võib pisukese vaheaja järel korduda või laieneda naaberaladele.

Kuidas märgata kohaliku äikese tekkimise võimalust?

Kui ilusa ilmaga hommikupoole hakkab pea kohale kogunema märgatavalt rohkem hallikaid-valkjaid pilvemükse, mis aeg-ajalt tumehallideks aladeks kogunevad, õhuniiskus on tuntav ja päikesevalgus näib olevat valkjas, kujuneb tavaliselt äikese hoogsajupilv välja kella nelja ja kuue vahel õhtupoolikul.

1. juulil oli Kilingi-Nõmmes ilus ilm, samal ajal kui Tihemetsas ja selle ümbruses sadas äikesevihma ja tuli rahet: vihma langes tunni ajaga 26 mm, vesi ujutas põlde, rahe aga kahjustas tugevalt aiavilju.

Kodutehnika tuleks juba äikese tekkimise võimaluse korral välja lülitada, veel parem kõik pistikud seinast võtta: äikesel on komme lüüa liinidesse, niisugune temp aga võib rikkuda teleri või pesumasina kümnete kilomeetrite kaugusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles