Teadlased leidsid tõendi tumeaine kohta?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased leidsid tõendi tumeaine kohta?
Teadlased leidsid tõendi tumeaine kohta? Foto: SCANPIX

USA teadusühingu aastakoosolekul edastati teade, et paari nädala pärast tehakse tumeaine kohta avaldus, mis raputab senist arusaama.

Siis avalikustatakse, mida leiti Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) osakesteseadme Alpha Magnetic Spectrometer abil tehtud uuringutes, kirjutab Yahoo News.

Selle abil püütakse jõuda jälile nii tumeainele kui antiainele. Nimetatud spektromeeter paigaldati ISSile 2011. aastal.

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadlase ja Nobeli füüsikapreemia laureaadi Samuel Tingi sõnul tehti katseid, mis näitasid tumeaine olemasolu, samas aga ta ei täpsustanud, milles uuring seisnes.

Ta siiski lisas, et tegemist on esimese väikese sammuga tumeaine kindlaks tegemise suunas, kuid see ei ole lõplik, vaid uuringuid jätkatakse.

Tumeainet ei ole näha, kuid on tunda raskusjõu tõttu. Teada on, et tumeaine osaleb vastasmõjus ainega, kuid ei kiirga valgust. Selle tõttu ei saa seda ainet tavalisel viisil teleskoopide abil uurida ning pildistada.

Teadlaste sõnul võib tumeaine moodustada umbes 83 protsenti universumis leiduvast ainest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles