India üliõpilased peavad Hitlerit juhtimisguruks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India üliõpilased peavad Hitlerit juhtimisguruks. Fotol «Mein Kampf»
India üliõpilased peavad Hitlerit juhtimisguruks. Fotol «Mein Kampf» Foto: Toomas Huik

India üliõpilaste seas on natsi-Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri teosed, sealhulgas ka «Mein Kampf» ülimalt populaarseks muutunud.

Majandusõliõpilaste arvates on Hitler siiani maailma üks suurimaid juhtimisgurusid, kes kujundas suurepärase strateegia, kirjutab The Telegraph.

Natsipiibliks kutsutud «Mein Kampfi» läbimüük on Indias silmanähtavalt suurenenud ja möödunud kuul müüdi New Dehlis seda teost ainuüksi 10 000 eksemplari.

«Üliõpilased on Hitleris hakanud nägema edukat majandus- ja turundusstrateegi, kes töötas välja eduka plaani ning viis selle ka ellu,» sõnas kirjastuse Embassy Books omanik Sohni Lakhani.

Omaniku sõnul annab tema kirjastus igas kvartalis «Mein Kampfist» uustrüki välja. Lakhani lisas, et mõttetu on seda raamatut moraalikaalutlustel keelata.

Kirjastus Jaico esindaja kinnitusel on Indias märgatavalt kasvanud nõudlus Hitleri kuulsaima teose «Mein Kampf» järele ning selle tõttu annavad nad kaks korda aastas kordustrüki välja.

«Olime üldse esimene kirjastus, kes Hitleri peateose siin välja andis. 2003. aastal avaldatud 2000 koopiat müüdi kiiresti läbi. Alates sellest ajast on nimetatud raamatu järele nõudmine kasvanud. Nüüdseks on selle raamatu läbimüük kasvanud 15 000 eksemplarini,» sõnas kirjastuse esindaja.

Indias akadeemikud rõhutavad, et Hitleril oli Indiaga side.

«Mahatma Ghandi oli füüreriga kirjavahetuses ning natsid võtsid oma sümboliks hinduismi sümboli svastika, märkimaks sellega ka aarilaste ülemvõimu,» selgitasid akadeemikud.

Salesia kolledži filosoofiaprofessor J. Kuruvachira kinnitas Hitleri teose populaarsust. 

«Majandusüliõpilased on sellest raamatust vaimustuses. Samas ei saa jätta märkimata, et «Mein Kampfi» populaarsuse tõusu taga võivad olla neonatside organisatsioonid ja nende ajupesu,» lausus Kuruvachira.

India ei ole ainus riik, kus «Mein  Kampf» ülimalt populaarne on. See on pikka aega olnud bestseller ka Horvaatias ja Türgis.

Venemaal on seda alates 1992. aastal «Mein Kampfi» väljaandmise keelu tühistamisest, seda kolm korda uuesti välja antud.

Saksamaal on selle raamatu väljaandmisõigus Baierimaa käes. Seda aga ei tohi teha enne, kui Hitleri surmast on möödunud 70 aastat ehk  see on keelatud kuni 2015. aastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles