«Õhtusöök viiele» retseptid: Vahuri magustoit ei jätnud kedagi ükskõikseks
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval võõrustas saates «Õhtusöök viiele» külalisi reisikirjanik Vahur Afanasjev.
Vahur Afanasjev on mitmekülgne mees, kes kirjutab romaane, luuletusi, reisiraamatuid ja laulusõnu, teeb filme ja muusikat. Tema sulest on näiteks ilmunud jutukogu «Kanepi kirik», luulekogu «Katedraal Emajões, romaan «Kosmos» ja reisiraamat «Minu Brüssel». Kirjandusega on seotud ka Vahuri pere, tema elukaaslane Mare Sabolotny on samuti romaanikirjanik. Vahur armastab süüa teha ja eriliselt meeldivad talle erinevad mereannid ja kala.
Esimene eelroog: lihtne tomatisupp
Vaja läheb:
ingver
sibul
küüslauk
tšilli
tomatimahl
Soovi korral:
nuudlid
mereannid
lihalõigud
Valmistamine:
tšilli hakkida ja praadida, lisada ka ingver, sibul, küüslauk. Tomatimahla kuumuta keemiseni ja lisa praetud asjad. Suurema nälja korral lisada meelepäraseid nuudleid, lihalõike või mereande
Teine eelroog: Kiirmarineeritud kala (Peruu ceviche)
Vaja läheb:
sibul
tšilli
kalafilee
suhkur
sool
laimimahl
Valmistamine:
Haki tšilli ja sibul. Lõigu kalafilee kuubikuteks. Lisa suhkur ja sool. Peale pigistada laimimahl. Oota kümmekond minutit ja vajadusel sega. Serveerida kartulite, riisi või leivaga
Pearoog: Pardifilee ja risotto
Risotto seentega
Vaja läheb:
puljong
kuivatatud seened
või
sibul
küüslauk
vein
maitseroheline
Valmistamine:
Keeda puljong. Pane kuivatatud seened tassi sisse likku. Pane käntsakas võid pannile. Lisa küüslauk ja sibul. Küpseta risotto riisi kuni muutub valgeks, mitte pruunistada. Vala juurde tubli soru veini, keera tuli madalamaks. Sega puljong sortsukaupa juurde kuni on kreemjas. Lõpupoole lisa seened ja maitseroheline
Part
Vaja läheb:
pardiliha
vein
ürdid
suhkur
mesi
sibul
küüslauk
tšilli
pits kanget napsi
Valmistamine:
Liha võib marineerida veini, ürtide, suhkru ja meega. Filee panna pannile pruunistuma. Lisa sibulat, küüslauku, tšillit ja pits kanget napsi. Jätta veriseks ja süüa kohe või panna hauduma tüümiani ja maitserohelisega.
Magustoit: Küpsisetort
Vaja läheb:
küpsised
hapukoor
suhkur
kaneel
mustsõstra- või muu moos
kohvi
füüsalid
tšilli
Valmistamine:
Pane küpsised plaadile. Kihtide kaupa lao ohtralt hapukoort suhkru ja kaneeliga. Soovi korral lisada mustsõstra või muu moos. Ladudes võid kasta küpsised kohvi sisse. Serveerida füüsalite või tšilliga.