Kanada monarhistid tahavad prints Harryt oma kuningaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagasivaade prints Harry poissmehepõlvele:
Tagasivaade prints Harry poissmehepõlvele: Foto: SCANPIX

Kanada monarhistid käisid välja idee, et Briti prints Harry võiks saada nende kuningaks.

See idee käidi välja sellel nädalal enne Cambridge´i hertsogi ja hertsoginna varsti algavat visiiti Kanadasse, kirjutab The Telegraph.

Monarhistide sõnul võik Briti troonipärmise järjekorras kolmandal kohal olev prints Harry asuda elama Ottawasse.

Organisatsiooni Monarchist League of Canada esindaja Etienne Boisvert sõnas, et Briti kuninglik perekond on läbi aegade suutnud muutustega kaasas käia ning nüüdne aeg on sobiv uueks muutuseks.

«Prints Harryl ei ole praktiliselt võimalik Suurbritannias kuningaks saada. Ta võiks luua oma suguvõsa haru Kanada kuningana. Tulevane Kanada kuningas võiks elada ka näiteks kuus kuud Kanadas, kuus kuud Austraalias, kuus kuud Londonis,» selgitas Boisvert.

Quebecis elav Boisvert on oma monarhia pooldamisega siiski erand, mitte reegel. Enamikku seal elavatest ja prantsuse keelt emakeelena rääkivatest kanadalastest jätab Briti kuninglik perekond külmaks.

Samas on ka monarhia vastaseid üsna palju.

Cambridge`i hertsogi ja hertsoginna visiidi ajal plaanib organisatsioon The Quebecois Resistance Network (RRQ) Briti kuningliku perekonna vastu protestida näiteks selliste loosungitega: «Kao minema prints William». Selle organisatsiooni sõnul on see visiit nende solvamine ning alandamine.

Boisvert aga näeb Briti kuninglikus perekonnas suurte regionaalsete erinevustega Kanada ühendavat jõudu.

«Demokraatia ja liberaalsuse juurde on põhimõtteliselt Suurbritanniast. Sealt jõudsid väljarändajate kaudu Põhja-Ameerikasse  nii valitsemissüsteem, demokraatia kui ka indiviidi õigused ja vabadused,» selgitas monarhist.

Teine monarhist Eugene Berezovsky tegi ettepaneku anda Briti kuningliku suguvõsa liikmetele Kanadaga seotud tiitlid.

«Umbes nii nagu prints Charles on Walesi prints. Samal viisil võiksid Briti kuningliku pere liikmed saada Kanada erinevate regioonide järgi lisatiitlid,» selgitas Berezovsky.

Cambridge´i hertsogi ja hertsoginna Kanada visiit algab sellel nädalal ning loodetakse, et neid ootab ees soe vastuvõtt.

Varem Kanadas tehtud küsitlus näitas, et kaks kolmandikku kanadalastest pooldab praegust riigikorda.

Briti kuningliku perekonna pressiesindaja keeldus kommenteerimast Kanada rojalistide soovi, et prints Harryst saaks seal kuningas ning ta rajaks oma õukonna Ottawasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles