Pärnu hansapäevade kultuuriprogramm võtab ilmet

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullustel rahvusvahelistel hansapäevadel Pärnus esinenud ansamblit Oort näeb hansalavadel selgi suvel.
Mullustel rahvusvahelistel hansapäevadel Pärnus esinenud ansamblit Oort näeb hansalavadel selgi suvel. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Suvel, 1.-3. juulini toimuvate Pärnu hansapäevade kultuuriprogrammi esimesed kokkulepped on esinejatega sõlmitud ja vähemalt kahel hansalaval toimuvate kontsertite üks kaugemaid tulijaid on grupp Řemdih.

Řemdih on Tšehhi ansambel, kes viljeleb keskaja muusikat 12.-16. sajandist. Nende repertuaari hulka kuuluvad nii traditsioonilised õukonnatantsud, rahvatantsud, paljude Euroopa maade vaimulikud ja ilmalikud laulud, tutvustas hansapäevade üks korraldaja Viivika Orula.

Ansambel loodi 1989. aastal ja mängis alternatiivset rokkmuusikat kuni 1993. aastani. 1997. aastast on ansambel tegelnud keskaja muusikaga. Sellest ajast on Řemdih esinenud sadadel muusikafestivalidel ja hansaturgudel kogu Euroopas.

Keskaegne muusika, mida Řemdih esitab, on mõjutatud nende varasemast rokkmuusika kogemusest. ee on keskaegne muusika, mida mängitakse keskaegsetel instrumentidel ja mida saadab rokilik tunnetus ja energia.

Muusikud esinevad ajastutruudes kostüümides ja kasutavad keskaegseid instrumente nagu torupillid, tsitterid, keskaegsed viiulid, pommerid, löökpillid.
Muusikud järgivad oma keskaegseid kolleege, kasutades intuitiivset improvisatsiooni ja mängides suure entusiasmiga.

Řemdihi keskaegset loomingut on salvestatud kahele CD-le: „Řemdih“ ja „Czech Medieval Christmas“. Kolmas plaat uusima repertuaariga on töös.
Ansambli toomist Eestisse toetab Tšehhi saatkond Tallinnas.

Juulikuises hansamelus astuvad Orula ütlust mööda üles nii Oort, Bonzo, fenomenaal-rahvuslik-ägemuusika ansambel Nikns Suns kui Obscurus Orbis Lätist. Obscurus Orbis on ainus Läti vanaaja muusikat viljelev ansambel, kes kasutab väntorelit.

Läbirääkimised esinejatega jätkuvad. Tihe kultuuriprogramm on korraldajate soov anda Pärnu hansapäevadele uus ja värske hingamine, kus kauplemise ja kauplejate kõrval on eriline roll ajastut tutvustaval kõrgetasemelisel kultuuriprogrammil ja muistsete aegade ning oskuste sidumisel tänapäevaga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles