Kirglik Kersti Toots, 9 punast kleiti läbi aegade!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalavahetusel sõudsid abielumerre suurärimees Jaan Toots ja tema väljavalitu Eve Toots (Kirs). Külaliste seas oli ka Jaan Tootsi endine abikaasa ja laste ema, Kersti Toots, kes kandis punast, avara dekolteega kleiti. Mida räägib punane värv kandja kohta...

Kindel on see, et läbi aegade on Kersti Toots silma paistnud just punaste väljakutsuvate kleidivalikutega. Mida aga räägib see julge värv psühholoogias ja erinevates kultuurides?

Punane on eelkõige energia ja aktiivsuse värv. Ta on võitlev, ärritav, isekas ja agressiivne. Tõstab vererõhku ja pulsisagedust. Punane õhutab tegudele, peegeldab elujõudu, soove ja kirgi, rõõmsat aktiivsust, võitlusvalmidust ja eneseusaldust. Inimene, kes armastab punast värvi, on valmis iseendale uusi ülesandeid otsima ning nende lahendamiseks kogu oma jõu ja võimed mängu panema.

Punane väljendab erutuvust ja liikuvust, seepärast ka tuld, armastust, uhkust, verd, võimu, võitlust, kirge, vaenu ja hädaohtu. Võib tajuda ohuna, seetõttu värvitaksegi ohtu tähistavad esemed punaseks: punane tuli valgusfooris sunnib juhti peatuma, tuletõrjevahendite punane toon on häiresignaaliks.

Punane erutab ja kütkestab vaatajat. Kuningarüüd on sageli olnud punased.

Prantsuse luuletaja Rimbaud ütles, et naist, kes on riietatud punasesse, on kerge võrgutada.

Vanas Indias sümboliseeris punane kirge ja naiselikkust.

Slaavlased on kasutanud punast värvust kaitseks kurja pilgu eest. Vanas Hiinas oli punane tseremooniate ja korra värv. Punaseid rõivaid tavatseti kanda suvel, rõhutamaks rõõmu ja ilu. Ka Eesti rahvamütoloogia seostab punast elu, tervise, rõõmu ja uhkusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles