«Marsi missioon» on kestnud 233 päeva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitse «Marsi missioonil» osalevat vabatahtlikku
Seitse «Marsi missioonil» osalevat vabatahtlikku Foto: SCANPIX

Venemaa pealinnas Moskvas asuvas uurimisinstituudis 520-päevaks  päevaks Marsi missiooni imiteerivasse kapslisse suletud meeskond on pärast 233 päeva hea tervise juures ning valmis «Punasele planeedile maanduma».

Kolmest venelasest, ühest hiinlasest, ühest prantslasest ja ühest itaallasest koosnev meeskond on katsekapslis olnud alates möödunud aasta juunist, edastab Yahoo News.

Missiooni eesmärk on uurida planeetide vahelisel lennul ette tulevaid probleeme, sealhulgas ka psüühilisi ja kehalisi probleeme.

Kapslis olijad suhtlevad välismaailmaga e-posti ja videosõnumite kaudu. Samuti söövad nad toitu, mis on ette nähtud rahvusvahelise kosmosejaama astro- ja kosmonautidele. Pesta saavad Marsi missiooni imiteerijad kord nädalas.

Mitte ükski meestest ei ole siiani katkestanud, kuigi neil on lepingu järgi õigus seda teha, kui nende tervislik seisund on halvenenud.

«Nad on siiani väga motiveeritud, kuigi mõningast väsimust on juba märgata, kuid see on kauglennu puhul tavaline,» selgitas programmi juht, endine kosmonaut Boris Morukov.

Kuus meest peaks «Marsil maanduma» 12. veebruaril. Kaks päeva veedavad nad «Punast planeeti uurides». Pärast seda alustavad nad «Maale tagasilendu».

See osa missioonist olevat kõige vastutusrikkam.

«Pikk lend ning monotoonsed ja sarnased tegevused kurnavad. Isegi pärast missiooni lõppu võib pikka aega nii füüsilisi kui psüühilisi probleeme esineda,» selgitas Morukov.

Mars 500 eksperimendi taga on lisaks Venemaa bioloogilise uurimise instituudile ka Euroopa  kosmoseagentuur ja Hiina taikonautide koolituskeskus.

Tegelik Marsi missioon võib teoks saada alles aastakümnete pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles