Kanada Ellesmere`i saarelt leiti «puumuumiad»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada Ellesmere`i saarelt leiti «puumuumiad»
Kanada Ellesmere`i saarelt leiti «puumuumiad» Foto: Wikipedia.org

Kanada põhjaosas asuva Ellesmere`i saare Quittinirpaaqi looduskaitsealalt leiti puude, lehtede ja seemnete hästi säilinud jäänused.

Leid oli üllatav, kuna tegemist on peaaegu taimkatteta ja väga külma alaga, kirjutab National Geographic.

Pargivalvurid avastasid puujäänused, mis olid märgatavalt pikemad, kui seal praegu kasvavad bonsai kõrgused puud.

«Sellel looduskaitsealal on üsna mitmeid selliseid «puumuumiaid. Pargivalvuritele ei olnud aimugi, mis need on. Meie andmetel võivad need puujäänused olla miljoneid aastaid vanad,» sõnas Ohio ülikooli keskkonnateadlane Joel Barker.

Barker ja ta kolleegid uurisid, kust need puud pärit on. Nad jõudsid jõe poolt uuristatud alale, kus peale puupakkude paljastusid ka lehtede ja seemnete jäänused.

«Jäätunud pinnasest lehti leida on sürreaalne. Samamoodi tekitab kõhedust see, et need leiud on miljoneid aastaid vanad,» lausus Barker.

Arvatakse, et need puujäänused mumifitseerusid ja säilisid nii kaua, kuna mattusid kiiresti maalihete tagajärjel mulla alla, olles kaitstud nii õhu kui ka vee eest. Need kaks kiirendavad aga kõdunemist.

Uurijad tegid kindlaks, et tegemist on männi, kuuse ja kase jäänustega.

Barkeri sõnul oli miljoneid aastaid tagasi põhjaaladel märgatavalt soojem ning need jäänused on tõend selle kohta.

Sõltuvalt puuliigist on leiud 2 – 10 miljoni aasta vanused.

«Kanada ala iidne mets oli ökosüsteem, mis eksisteeris klimaatiliselt praegusest pehmemas, kuid siiski karmi kliimaga alal,» selgitas teadlane.

Puuringide uurimine näitas, et leitud puud hukkusid umbes 75-aastaselt. Samas oli nende puude kasv olnud võrdlemisi aeglane.

Puujäänuste edasise uuringuga loodetakse kindlaks teha, kui kiiresti kliima jahedamaks muutuma hakkas ning kuidas puud ja taimed sellele reageerisid.

«Eesmärgiks on teha kindlaks, kuidas viis miljonit aastat tagasi Maa muutus «kasvuhoonest» «külmhooneks» ning millised muutused toimusid taimestikus. Nüüdne kliimasoojenemine viib Maa tagasi «külmhoonest» «kasvuhoonesse»,» selgitas Baker.

Ellesmere on Kanadale kuuluv saar Põhja-Jäämeres. Arktilise kliima tõttu on see saar väheasustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles