Pildid: Elamusspordikeskus Spot of Tallinn avab uksed!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 4. veebruaril kl 17 avatakse Tallinna külje all Peetri külas  rahvusvahelistele tippnõuetele vastav elamusspordikeskus Spot of Tallinn. Uues keskuses saab treenida ka neljal olümpiaalal, mille võimalus Eestis siiani puudus.

Foto: Spot of Tallinn

Korraga saab keskuses sportida ca 100 ja päevas kokku kuni 600 spordiharrastajat. Keskuses treenimine toimub eel-registreerimisel.

Kolmetunnise instruktori pilgu all toimuva treeningu saab lunastada  8-15 euro eest, sõltuvalt külastuse ajast ja treenitavast spordialast. Oodatud on nii  algajad kui edasijõudnud.

Foto: Spot of Tallinn

Keskus pakub võimalust harrastada selliseid spordialasid nagu parkuur/vabajooks/tricking, slackline, gümnastika, uus tsirkus, batuudihüpped, tänavatants ja cheerleading.

Foto: Spot of Tallinn

Samuti on loodud võimalused kaasaaegsete lauasportide nagu skateboarding (park, street) ja longboarding treenimiseks.

Foto: Spot of Tallinn

Lumealadest saab treenida lumelauda ja trikisuusatamist, ratta-aladest BMX (race, street, park) ja scooters. Ala võimaldab lisaks ka kaskadööride väljaõpet ja trikiuisutamist. 

Foto: Spot of Tallinn

Uus elamusspordikeskus paikneb Tallinna külje all, Peetri alevikus, vaid 6 km kaugusel kesklinnast. Keskus paikneb 13 500 m2 alal, millest 4000 m2 katab sisehall. Tallinna linnale on tehtud ettepanek ka regulaarse bussiliini avamiseks.

Foto: Spot of Tallinn

Keskuse siseosa atraktsioonid on disaininud Woodwardi keskuste peadisainer, oma ala üks maailma andekamaid ja kogenumaid – Nate Wessel ja BMX välikrossiraja disainis Tom Ritzenthaler.

Uus keskus loob esmakordselt võimaluse rahvusvaheliste uute spordialade võistluste toimumiseks Eestis. Juba 2016 a. mais viiakse läbi UCI C1 kategooria rahvusvaheline BMX krossivõistlus ja läbirääkimised käivad mitmete teiste rahvusvaheliste võistluste läbiviimiseks.

 

Keskuse rajajaks on aktiivspordialasid viljelevate laste isa Mait Meriloo ja pikaajaline elamusspordiürituste läbiviija Mario Kalmre. Elamusspordikeskuse ehitaja on RAMM Ehitus. Keskuse projekteeris arhitektuuribüroo SKAD Arhitektid.

Keskuse maksumuseks kujunes 4 Mil EURi, millest 85% finantseeris Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist.

 

Spot of Tallinn võimaluste täpsem kirjeldus:

AKROBAATIKA

Võimalused: Sportakrobaatika, TeamGym, trampoliinihüpete, tumbling, cheerleadingu, tricking’u, slackline’i, parkuuri ja freerunning treeningud. 

500 m2 akrobaatikaosa sisaldab:

Rahvusvaheline Võimlemisföderatsiooni sertifitseeritud täismõõtmetes (14x14m) akrobaatikapõrand, neli Olümpiasuuruses trampoliini ning üks ekstra suur trampoliin, mis sobib eriti hästi lumelaua, freeski ja teiste sarnaste alade harrastajatele akrobaatiliste treeningute läbi viimiseks. Lisaks trampetid, õhkrada, rööbaspuu, köied, nöörid, erinevad matid jne.

Eesti uue kooli gümnasist näiteks on slackline performer Jaan Roose , kes on olnud edukalt juba kaasa tegev ka Madonna tuuril.

BMX KROSS

BMX raja disainis ja ehitas Pekingi, Londoni ja Rio de Janeiro radade autor Tom Ritzenthaler Ameerikast. Väline BMX krossirada on disainitud vastavalt UCI (rahvusvaheline jalgrattaliit) nõuetele, mis tähendab, et rajal on võimalik läbi viia näiteks Euroopa Meistrivõistlusi ja teisi rahvusvahelisi võistlusi. Esimene rahvusvaheline võistlus on planeeritud juba järgmise aasta mai kuusse.

BMX-kross on olümpiaala. Kaks korda, mil see on olnud olümpiaala, on selle võitnud lätlane Māris Štrombergs.

BMX-kross on mõeldud kõigile ja nii proffidele kui harrastajatele. BMX-krossi sõitjad saavad talvel harjutada siseosas ca 600 m2 pumptrack’il. Pumptrackil on väga lõbus sõita ka teistel ratturitel ja lauduritel, see sobib hästi ka algajatele.

BMX-kross on heaks hüppelauaks ka teistesse rattaspordi aladesse, sest sellega võib alustada juba 3-4 aastaselt. Samas sõidavad siin ka 50-60 a veteranid. Lisaks harjutavad BMX-krossirajal rattakontrolli mitmed teiste rattaspordiga aladel tegelejad. BMX-taustaga on näiteks suurte tuuride sprindietappe võitnud maanteerattur Peter Sagan ja Robbie McEwen või tuntud mägiratturid nagu Daniel Solano ja Brian Lopes.

BMX PARK & TÄNAVASÕIT, RULASÕIT

Keskuses on suur 900m2 bowl-stiilis (bassein) park, mis mõeldud nii BMX kui MTB freestyle ratastele, scooteritele kui rulasõidule.

Rulasõit, BMX-rattad ja scooterid on Eestis ja mujal maailmas tõusuteel. Keskuses on lisaks ka 550m2 suurune tänavasõidupark.

Tokyo 2020 Olümpiamängude korralduskomitee on teinud ettepaneku Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele lisada rula tänava (street) ja pargisõit (park) mängude kavasse.

LUMELAUD; FREESTYLE SKI

Nii lumelaud kui ka free-ski on Olümpia alad ning meil on nendes mitmeid lootustandvaid sportlasi, näiteks Kelly Sildaru, kes möödunud nädalal X-mängudelt kulla võitis. Uues keskuses saavad laudurid ja suusatajad harjutada aasta läbi, sõltumata lumeoludest või puuduvatest suurtest mägedest.

Foto: Spot of Tallinn

KESKUSE DISAIN

Keskuse siseosa atraktsioonide disainer Nate Wessel on disaininud lisaks Woodwardi keskustele ka parke X Gamesile, Travis Pastranale, Shaun White’le, Harley Davidsonile, Drew Bezansonile, Red Bull Skylines’ile jt.

Nate Wesseli ekspertiis ulatub ratta- ja rulamaailmast tükk maad kaugemale. Näiteks disainis ja ehitas Nate kuulsa parkuuri ja vabajooksu akadeemia Tempest Freerunning Academy, kus harjutavad ka James Bondi filmides trikke tegevad kaskadöörid. Nate on teinud rämpe ka motokrossile ja muudele spordialadele.

Wesseli looming on ka Woodwardi multikompleksid Woodward Copper ja Woodward Tahoe. Need on spordikeskused, kus lisaks action sports’i harrastajatele, harjutavad ka akrobaatika-võimlejad, ehk siis tegemist on konseptsioonilt sarnaste keskustega nagu Spot of Tallinn.

Foto: Spot of Tallinn
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles