Prantsusmaal püütakse päästa Alexandre Dumas Monte-Cristo lossi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexandre Dumas Monte-Cristo loss
Alexandre Dumas Monte-Cristo loss Foto: Wikipedia.org

Prantsusmaa kuulus Monte-Cristo loss, mis kunagi kuulus «Kolme musketäri» autorile Alexandre Dumas´le, on varisemisohtlikuks muutunud.

Põhja-Prantsusmaal asuva kultuuriliselt tähtsa hoone päästmiseks on vaja ligi üks miljon eurot, edastab The Local.

Lossi  haldajate sõnul läheb remont maksma 921 000 eurot ning nad vajavad rahva annetusi, et see summa kokku saada.

Kui nad suudavad vajaminevast summast koguda ise viis protsenti, siis annab Prantsusmaa kultuuripärandi fond puudujääva osa.

«On tähtis, et me saaksime selle arhitektuurilise pärli säilitada tulevaste põlvede jaoks. Me ei saa lasta sel lihtsalt laguneda. See loss ehitati Alexandre Dumas jaoks. Ta on seni üks tuntumaid Prantsuse kirjanikke,» lausus lossi haldaja Frédérique Lurol.

Ta lisas, et kuigi Monte-Cristo lossi ei saa võrrelda Versaille´ga, on see tähtis arhitektuuriline ja kultuuriline pärand.

Saanud oma romaanidega kuulsaks ja rikkaks, lasi Alexandre Dumas ehitada 1844. aastal Port-Marlysse lossi, mis sai nime ta ühe populaarse romaani «Krahv Monte-Cristo» järgi.

Kirjanik nimetas kolme korrusega neorenessansi stiilis lossi «maapealseks paradiisiks».

Lossi juures on ka väiksem maja, kus Dumas kirjutas oma romaane. Ka see hoone, mis kannab nime Chateau D´If, vajab remonti.

Chateau D´If oli romaanis «Krahv Monte-Cristo» vangla, kus peategelane Edmond Dantes kuus aastat vangis oli.

Haldaja sõnul vajavad mõlemad hooned ka torustiku väljavahetamist.

Seni on vabatahtlike annetustena saadaud 3000 eurot.

«Nii nagu Versailles´id, külastab ka seda paika suur hulk turiste, kuid piletimüügist ei ole võimalik saada kokku vajalikku remondisummat,» teatas haldaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles