The Hollywood Reporter: «Mandariinid» on tugev Oscari-kandidaat

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Mandariinid»
«Mandariinid» Foto: Kaader filmist

Üks Ameerika mõjukamaid Hollywoodile keskenduvaid väljaandeid The Hollywood Reporter peab Eesti kandidaati võõrkeelse filmi Oscari kategoorias üheks tugevamatest.

Parima võõrkeelse filmi Oscari kategoorias võistleb tänavu 83 riiki ning konkurents on tugev ja ennustamine keeruline, kirjutab The Hollywood Reporter. Üks tugevamatest võistlejatest on Eesti film «Mandariinid».

«Kuigi endiste Nõukogude riikide kodusõdade teemadel on valminud mitmeid filme, on käesolev kõige sisutihedam ja mõjukam. Ehk on asi selles, et film keskendub vähestele tegelaskujudele, kuid samas annab selge kuju kogu regiooni traagilisele ajaloole,» kirjutab filmikriitik Stephen Farber. «Selleks, et film Ameerika kinolevisse jõuaks, peab selle heaks kiitma kas Filmiakadeemia või Hollywood Foreign Press, kuid pole kahtlust, et see liigutab kõiki, kes seda näevad.»

Farberi sõnul pole filmi süžee enneolematu, kuid tänu näitlejate ja režissöör Zaza Urushadze oskustele on linateos äärmiselt mõjus. 

«Kõige tugevama etteaste teeb veteran Lembit Ulfsak, kes kehastab eesti meest, kes pakub varjualust kahele vaenlasele. Tema tegelaskuju Ivo on ilmselgelt elanud üle isiklikke kaotusi ja Ulfsak annab edasi vajaliku maailmaväsimuse koos sügava kaastundega, mis tuleneb eluaja jooksul nähtud arutust vaenulikkusest,» kirjutab kriitik.

Urushadze kujutab maaelu poeetilise, kuid mittesentimentaalse tooniga, mistõttu on rahulikku olustikku lõhkuvad kuulipaugud seda tugevamad. Filmi jõudu rõhutab Niaz Diasamidze loodud nukker ja melanhoolne muusika.

«Lugu on ilmselgelt määratud lõppema halvasti, kuid kurb ja kummaliselt lunastuslik lõpplahendus tundub olevat täpselt õige,» märgib Farber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles