Tänapäeva mehed eelistavad tarku naisi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäeva mehed eelistavad tarku naisi
Tänapäeva mehed eelistavad tarku naisi Foto: SCANPIX

USA Wisconsini ülikooli uuring näitas, et tänapäeva  noored mehed eelistavad tarku naisi ning ei tunne end naiste erudeeritusest ja intelligentsusest ohustatuna.

Uurijate sõnul on nüüd esimene põlvkond mehi, kelle vaated edukate naiste suhtes on positiivsed, kirjutab irishmirror.ie.

Nad lisasid, et varasematel aastakümnetel oli tavaline, et mees oli parema haridusega ja edukam kui ta abikaasa, sest mees oli enamjaolt see, kes perele leiva lauale tõi.

Nüüdseks on suhtumine muutunud ning enam ei panda nii palju rõhku sellele, et mees peab olema pere ülalpidaja. Nüüd võib olla selleks ka naine.

«Varem oli nii, et kui naine osutus mehest haritumaks ja tööalaselt edukamaks, siis see abielu ja suhe ei kestnud kaua, kuna mees tundis end vähem väärtuslikuna,» selgitasid sotsioloogid.

Teadlase Christine Schwartzi sõnul on hakanud traditsiooniline mudel «toidu lauale tooja ja koduhoidja» hakanud kaduma.  

«Uuring näitas, et traditsiooniliste soorollide piirid on hägustunud. Kui varem peeti naise paremat haridust miinuseks, siis nüüd see ei ole enam nii,» selgitati.

Lisati, et aina enam abielluvad inimesed, kelle hariduslik tase on samasugune.

«Mehed ei tunne enam, et nende identiteet oleks naiste poolt ohustatud. Enam ei pea naised olema oma abikaasa varjus. Naistel võib olla parem haridus kui meestel ning sellele ei vaadata enam viltu,» nenditi.

Schwartz ja ta kolleegid uurisid tuhandete paaride abielu ja partnerite hariduslikku taset.

1950.–1980. aastatel sõlmitud abieludest kolmandik lõppes lahutusega, kui naisel oli mehest parem haridus.

1990. aastate alguses hakkas see pilt muutuma ning alates 2000. aastate algusest on aina enam abielusid, milles naisel on parem haridus kui ta abikaasal ning naise edukus ei too kaasa lahutust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles