Teadlased loova koera haukumist inimkeelde tõlkivat seadet

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et koer oleks terve ja rõõmus, tuleb hoolikalt kaaluda, mida talle söögiks anda.
Et koer oleks terve ja rõõmus, tuleb hoolikalt kaaluda, mida talle söögiks anda. Foto: SCANPIX

Skandinaavia teadlased, kes töötavad organisatsioonis The Nordic Society for Invention and Discovery tegelevad seadme loomisega, mis võimaldab koera haukumise inimkeelde tõlkida.

Seadme prototüüp kannab nime No More Woof (Enam mitte ühtegi haugatust), edastab Yahoo News.

«Ajulained on erinevatel liikidel ja ka indiviididel erinevad. See kehtib nii inimeste kui koerte kohta. Samas on ajulainete seas ka neid, mis on sarnased. Loome tulevikutehnoloogiat, mis aitab inimestel ja koertel omavahel paremini suhelda,» seisis teates.

Veel edastati, et No More Woof projektis kasutatakse seadme loomiseks tänapäeva kõrgtehnoloogia erinevaid võimalusi nagu elektroentefalograafiat (EEG), mikrokiipe ja spetsiaalset tarkvara.

Süsteem põhineb sensoritel, mis jälgib koerte ajulaineid ja «tõlgib» need inimkeelde. Võimalik on teha kindlaks koerte erinevaid emotsionaalseid seisundeid nagu näiteks viha, uudishimu või väsimus.

Nad tõid näited, et tehnoloogia annab koerte haukumise peale näiteks sellised tõlgendused nagu «Olen näljane, kuid mulle see ei meeldi» ja «Olen uudishimulik ja mis see on?».

Teadlaste sõnul tõlgitakse haukumine esmalt inglise keelde. Hiljem plaanitakse luua seadmed, mis võimaldavad ka hiina, prantsuse ja hispaania keelseid tõlgendusi.

Loomakaitsjate arvates on sellised seadmed eetikat eiravad ning nende kasutamisega ei austata loomade õigusi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles