Üks Schindleri nimekirjadest müüakse 2,2 miljoni dollari eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Schindler
Oskar Schindler Foto: Wikipedia.org

Eravalduses olnud koopia Teise maailmasõja ajal Saksamaal tegutsenud ärimehe Oskar Schindleri nimekirjast, mille abil ta juute natside koonduslaagrist päästis, müüakse internetis 2,2 miljoni dollari (25 miljonit krooni) eest.

Ajalooliste esemete lehekülge MomentsInTime.com pidava Gary Zimeti kinnitusel on see ainus siiani erakätes olnud Schindleri nimekiri, kirjutab The Telegraph.

Nimekirja koostasid Schindler ja ta raamatupidaja Itzhak Stern. See kannab daatumit 18. aprill 1945 ning seda on 13 lehekülge.

Kokku on seal ära toodud 810 inimese nimed koos ameti ja sünniajaga.

Zimeti sõnul soovis seda dokumenti müüv isik anonüümseks jääda. Ta jätkas, et see nimekiri läheb esimesele, kes kohe 2,2 miljonit dollarit välja käib.

Kokku olevat olnud seitse sellist nimekirja.

Praegu on üks neist on USA holokausti muuseumis, üks Saksamaa rahvusarhiivis Koblenzis ja kaks Iisraelis Yad Vashemi muuseumis.

Režissöör Steven Spielberg jäädvustas selle ajaloolise nimekirja filmis «Schindler`s List», kus peaosa mängis Liam Neeson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles