Facebook paneb end halvasti tundma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook.
Facebook. Foto: SCANPIX

USA Michigani ülikooli uuring näitas, et Facebook tekitab noortes ja ka täiskasvanutes ebameeldivaid tundeid ning vähem rahulolu eluga.

Uuring näitas, et mida enam inimesed Facebooki kasutasid, seda enam nad end halvasti tundsid, edastab BBC.

Teadlased jälgisid vabatahtlike katsealuste Facebooki kasutamist kahe nädala jooksul, mis näitas, et see sotsiaalmeedia tekitab negatiivseid psühholoogilisi tagajärgi.

Facebookil on rohkem kui miljard kasutajat ning pool neist kasutab seda igapäevaselt.

«Pealiskaudselt võib tunduda, et Facebook rahuldab inimlikke vajadusi sotsiaalse suhtlemise järele. Kuid tegelikult ei ole see nii. Heaolu tekitamise asemel see sotsiaalmeedia kahandab seda,» sõnasid uurijad.

Briti internetipsühholoogi Graham Jonesi sõnul on mitmeid uuringuid, mis näitasid, et Facebooki kasutamisel on negatiivsed tagajärjed.

Uuringus küsiti katsealustelt, milline onn nende üldine enesetunne, kui mures nad on, kui üksikuna nad end tunnevad ja kui palju nad Facebooki kasutavad.

Teadlasi huvitas ka see kui palju katsealused suhtlevad näost näkku ja telefoni teel.

Tulemused näitasid, et mida enam inimesed Facebooki kasutasid, seda halvemini nad end pärast seda tundsid ning seda vähem nad oma eluga rahul olid.

Uurijad lisasid, et näost näkku suhtlemine samas kasvatab enda ja eluga rahulolu.

Teadlaste sõnul veedavad inimesed pikki tunde Facebookis kui nad tunnevad end üksildasena.

Facebook on tekitanud ka sõltuvuse, kuna kardetakse milleski ilma jääda.

Uuringus osalenutest peaaegu kõik sõnasid, et kasutavad Facebooki sõpradega ühenduse pidamiseks. Vaid 23 protsenti otsis sealt uusi sõpru.

Kolmandiku sõnul jagavad nad seal häid asju, 36 protsenti aga nii häid kui halbu asju.

Uurijate sõnul on Facebook siiski võrdlemisi värske nähtus ning ühiskond õpib veel sellega toimetulekut.

«Veel ei ole ühtseid kirjutamata seadusi, mis aitaks Facebooki maailmas orienteeruda. Inimesed ei suuda Facebookis kontrollida oma reageeringuid ning satuvad sotsiaalmeedia selle mõju alla,» lisati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles