Mis on Johnny Deppil ja 505 miljoni aasta vanusel fossiilil ühist?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johnny Depp
Johnny Depp Foto: SCANPIX

Briti teadlased leidsid Kanadast Briti Columbias asuvast rahvuspargist fossiili, kelle jäsemete otsas olnud küünised meenutavad kääre.

Kootenay rahvuspagist leitu sai hüüdnime filmitegelase Edward Käärkäe järgi, edastab foxnews.com.

Tegemist oli 505 miljonit aastat tagasi elanud mereloomaga.

«Kui ma esmakordselt seda fossiili nägin, siis kerkis kohe silme ette Edward Käärkäsi,» sõnas teadlane David Legg, kes avastas selle fossiili oma doktoritöö uuringute raames.

Uus leitud liik sai teaduslikuks nimeks Kooteninchela deppi, mis pandi näitleja Johnny Deppi auks. Depp mängis 1990. aastate kultusfilmis «Edward Käärkäsi» peaosa.

Režissöör Tim Burtoni film räägib leiutaja poolt ehitatud kunstinimesest Edwardist. Leiutaja aga sureb enne kui ta leiutis käed saab. Selle tõttu jäävad talle sõrmede asemel käärisarnased asjad.

«Isegi Kootenichela viitab filmile, kuna «chela» tähendab ladina keeles küüniseid või kääre. Kui aus olla, siis olen natuke ka Deppi talendi fänn,» sõnas teadlane.

Kooteninchela deppi, kes on nii skorpionite, sajajalgsete kui homaaride kauge esivanem, elas 270 miljonit aastat enne hiidsisalikke.

Sel loomal oli lüliline keha, sajajalgse jalgu meenutavad jalad ning peaosa selline, mis meenutab kärbeste pead.

Pool miljardit aastat tagasi asus Kanada Briti Columbia ala ekvaatorile märgatavalt lähemal ning merevee temperatuur oli kõrgem kui tänapäeval.

Leggi sõnul elasid need loomad merepõhjas. Saaki haarasid nad kääride sarnaste küünistega.

Teadlaste sõnul aitab Kooteninchela deppi mõista paremini kambriumi ajastut, mil ilmusid peaaegu kõik tänapäeval teada olevad loomaliigid.

«Kui ämblik ronib seinal või kärbes püüab läbi klaasi sisse tungida, siis tuleks meenutada, et nad pärinevad Kooteninchela deppi´st,» lausus Legg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles