Jeemenis röövitud soomlased: jätsime vangistuses teineteisega hüvasti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil Dominik Neubauer, taga Atte ja Leila Kaleva
Esiplaanil Dominik Neubauer, taga Atte ja Leila Kaleva Foto: SCANPIX

Möödunud aasta detsembris röövis grupp relvastatud isikuid Sanaas asuvast elektroonikapoest soomlastest abielupaari ja austerlase, tahtes nende eest lunaraha saada.

Kolmik oli Jeemenis vangis 139 päeva, edastab iltasanomat.fi.

Soomlane Atte Kaleva sõnas, et ta ei tundunud end nii ohustatuna kui austerlane Dominik Neubauer, sest temast tehti lunaraha väljapressimise eesmärgil video. Ka Kalevast tehti video, kuid mitte raha saamise eesmärgil.

Vanemleitnandi auastmes olev Kaleva lisas, et ta on relvade ja kriisidega harjunud rohkem kui austerlane.

Atte Kaleva abikaasa Leila Kaleva rööviti samuti. Soomlanna sõnul jätsid nad vangistuse ajal mitu korda hüvasti.

Kaleva sõnul nad tegelikult ei kartnud.

«Paar korda oli olukord selline, et nüüd on kõik ja me sureme,» sõnas naine.

Leila Kaleva kinnitusel oli ta kogu vangistuse aja koos oma mehega. Ta jätkas, et teda ja meest koheldi hästi, hoolimata sellest, et mehe jalad olid mingi aja ketis.

Soome ajakirjanikke huvitas, miks austerlane Neubauer kirjeldas enda kogemust õudsamana kui soomlased.

«Meie olime kahekesi, austerlane aga üksinda. Meie kõigi kogemused sellises olukorras on erinevad. Meilt võeti vabadus. Tegemist ei olnuid just positiivse olukorraga,» selgitas Atte Kaleva.

Atte Kaleva kinnitas ta kahjatseb, et kutsus oma naise Sanaasse endale külla.

Leila Kaleva sõnul on neile seni selgusetu, miks just neid rööviti. Samuti ei usu nad, et röövijad üldse nende nimesid teadsid.

Atte Kaleva sõnul oli ta Jeemenis kogumas materjali oma teadustöö tarbeks.

Soomlaste ja austerlase piin algas 21. detsembril 2012. aastal. Soome mees ja austerlane õppisid kohalikus Cales keeltekoolis araabia keelt. Kolmik oli kaupluses, kui nad röövijate kätte langesid.

Selle aasta alguses hakkas levima uudis, et röövitud on Al-Qaedale müüdud. Veebruaris aga jõudis Youtube´i video, milles austerlane palub, et ta eest lunaraha makstakse, muidu ta kaotab elu.

Jeemeni, Soome, Austria ja Qatari võimude koostöö tagas selle, et kolmik pääses vabadusse selle aasta mai alguses. Nad olid vangistuses 139 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles