Marsi pind meenutab Hawaii oma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi pind
Marsi pind Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi-kulguri Curiosity tehtud pinnaseanalüüsid näitasid, et Punase planeedi pinnasematerjali leidub USAs Hawaiil.

Röntgentehnoloogiauuring paljastas, et Marsi pinnal olev peenmaterjal ja tolm on sarnane Hawaii saartel esineva vulkaanilise basaltpinnasega, edastab The Telegraph.

Marsi pinnasemineraalide struktuur peaks paljastama, milliste tingimuste juures need osakesed tekkisid. Curiosity poolt analüüsitud pinnases oli osi, mis pärinesid Marsi teistest paikadest.

«Seni Curiosity poolt uuritud Gale`i kraatri pinnasest on olnud selline, nagu me arvasime. Paigas on olnud nii väga niiske kui väga kuiv. Marsi iidsed kivid näitasid, et need puutusid kokku veega. Hilisemad pinnaseosad aga viitavad kuivusele,» selgitas NASA teadlane David Bish.

Curiosity võttis Marsilt pinnaseproovi paigast, millele uurijatemeeskond andis hüüdnimeks Rocknest. Uuring näitas, et osad pinnases leiduvatest tolmuosakestest on liikunud edasi tormidega, samas on liivaosakesed enamasti paiksed.

«Suur osa Marsist on kaetud tolmuga, meil on aga Marsi pinnasekomponentide kohta üsna kesised teadmised. Samas aga saime teada, et Marsi pinnaseosad meenutavad oma struktuurilt Maa basaldiosi. Umbes pool Marsi pinnast on mittekristallilisest materjalist, nagu näiteks vulkaaniline klaas,» teatas Bish.

Marsi kaljude uuring aga näitas, et miljardeid aastaid tagasi voolas sellel planeedil vesi. Hilisemat perioodi aga iseloomustab kuivus.

«Meil oli enne andmete saamist mitmeid arvamusi Marsi pinnase kohta. Kvantitatiivne uuring näitas nii juba varem oletatud osakesi, kui ka uusi,» teatas Curiosity programmi juht David Blake.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles