Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

VIDEO Lapsevanemat pahandavad niitmata muru alad Tartu kesklinnas mänguväljaku lähistel (4)

Copy
Kõrge heina all olev ala Tartu kesklinnas keskpargis.
Kõrge heina all olev ala Tartu kesklinnas keskpargis. Foto: Elu24

Tartu kesklinnas mänguväljaku lähistel asuvas pargis on mitu platsi, kus murul on lastud põlvini kasvada. «See pole elurikkus, vaid pigem võiks öelda puugirikkus, kuna puugid eelistavad ju kõrge rohuga kohti,» ütleb tartlasest lapsevanem. «Niitmata jätmine vähendab pinnatemperatuuri mitme kraadi võrra, puud, põõsad ja rikkalik rohttaimestik on mõnusama linna võtmetegurid,» leiavad aga projekti «Kureeritud Elurikkus» eestvedaja Merle Karro-Kalberg ja Tartu linnavalitsuse linnalooduse projektijuht Riia Ränisoo. Mida elurikkam on keskkond, seda vähem leidub haigusi kandvaid puuke, väidavad nad.

Putukateadlane Toomas Esperk ütleb, et sel aastal läbi viidud pilootuuringu põhjal võib öelda, et puugiprobleem ei ole Tartus vähemasti suvisel ajal ilmselt väga suur.

Tartu kesklinnas Kaubamaja kõrval asuva mänguväljaku läheduses torkavad silma alad, mis on niitmata. Elu24 toimetusega vestelnud lapsevanema sõnul on see väga häiriv, et nii suur ala on kõrge heina all. «Jätab korratu mulje, kui ausalt ütlen. Ometigi oleme Euroopa kultuuripealinn,» ütleb mees, kellele tundub, et elurikkusega on liiale mindud.

«Mänguväljaku juures on kaks peenart, mis on piirdega ja kus vabalt taimed kasvada saavad. Sellest ju piisaks. Suur muruala niitmata heinaga on aga lausa ohtlik seal leiduvate puukide tõttu ja kardetavasti lapsed jooksevad ikka ka sinna suure heina sisse,» ütleb ta nimetades kõnealust ala hoopiski «puugirikkuseks».

Tagasi üles