Ameerika filmiklassika - Rain Man

Copy
Foto: Unsplash

Kui mälu ei petaks, suudaks inimene meeles pidada kõike, mida teadvus suudab ahmata.

 

1988.aastal tuli Ameerika Ühendriikides kinoekraanidele üheks klassikaks tembeldatud draamapõnevik Rain Man (ehk Vihmamees). Barry Levisoni poolt lavastatud film omab lisaks põnevusele ka komöödianoote ning 80ndate stiilis saab osalust siin nii tõsine kui ka must humoorika. Tom Cruise kehastab noort Charlie Babbitti, kes tegeleb sõidukite edasimüügiga Los Angeleses. Tema isa surma järel ilmneb tõde, et vanem jätab oma multi miljonilise äri ning varanduse autistlikule pojale, kelle olemasolust Charlie varem teadlik ei olnud. Varanduse endale saamiseks asub Charlie teele ning oma venda otsima. Võlgades siplev autodiiler saab suure üllatuse, kui tema vend Raymond (Dustin Hoffman) on “Vihmamees”, ehk suurepärase mäluga ning teadmistega inimene.

Võlgade katmiseks planeerib Charlie petuskeemi, mille abil kasiinost võita miljoneid millega hiljem katta oma võlad. Selleks vajab Charlie aga oma venna abi. Kaamerasalvestiste ülevaatamisega aga selgub petmise eripära ning turvamehed on valmis juba vennad kasiinost välja viskama, kui Raymond suudab blackjack lauas võita 86 tuhat dollarit.

 

Raymond on mitte ainult suurepärase mäluga, vaid ka ääretult osav matemaatikas. Kaartide lugemine ning numbrimäng on temale loomupärane tegevus.

1988.aasta jooksul teenis film kinolinalt 42 miljonit dollarit. 2022.aasta lõpuks on teenitud summa juba pea pool miljardit dollarit. Kuidas suutis üks pealtnäha tavaline Ameerika draama/komöödia teenida sellise summa? Vastus on lihtne ja pealtnäha uskumatu.

  1. Tegemist on filmiga, mille näitlemisel kasutatakse lugu, mis sisaldab mitmeid erinevaid komponente päriselust. Kõige enam saab siin filmis tähelepanu Dustin Hoffmanni poolt mängitud vend Raymond, kelle uskumatud oskused on peaaegu jumalikud. Siiski, hälbeks kuulutatud autism (haigus, mis diagnoositakse lastel peamiselt 3 aasta vanuselt) ei saanud varasemal ajal piisavalt tähelepanu. Tegemist on haigusega, mida on võimalik ka ravida ning inimest kasvatada ning arendada paremuse suunas. Autismi portreerimine õigupäraselt tõi kinodesse palju huvilisi.

  1. Filmi tegemise eelarve oli algselt 25 miljonit dollarit. See summa on liiga suur, et kategoriseerida seda tavalise indie-stiilis filmiks ning liiga väike, et pidada suureks Hollywoodi teoseks. Siiski suutsid nii lavastaja kui ka stsenaristid ideaalselt ära kasutada veerand sellest, mis tavaliselt kulub suurte lavateoste tegemiseks ning luua sellest linateose, mida peetakse nüüdseks Ameerika klassikaks.

  2. Filmi peategelased Tom Cruise ning Dustin Hoffman olid 1980ndatel enim hinnatud näitlejad ning suurem osa filmi jaoks planeeritud rahast läks näitlejatele maksmiseks. Siiski tasus see kõik ära, sest juba esimese aasta jooksul teenis film kinos tagasi 200% kulutatud summast. Tuntud filminäitlejate kasutamine ennustas juba kaugelt filmi edu.

  3. Perekondlikud võistlused ning armastus on selle filmi tähtsamaks sõnumiks. Kuna vennad ei olnud varem kohtunud, suudeti tuua linale perekondlik tutvumine ning sidemete teke. Isa surma järel segunevad nii viha, vaen, kurbus ning armastus. Filmi lõppedes segunevad rõõm, edu, armastus ning julgus. Emotsioonid mis kuuluvad iga pere sündmuste hulka.

Rain Man on kuulutatud Ameerika klassikaks ning teenis omal ajal nii Kuldseid Gloobuseid kui ka Kuldsete karude auhindu. Berliini filmifestivalil võitis film ka parima filmimuusika auhinna tänu hinnatud heliloojale Hans Zimmerile.

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Copy
Tagasi üles