Ukrainas toimuvat õigustanud veokijuht saadeti Eesti piirilt tagasi Venemaale (1)

Heidi Ruul
, Ajakirjanik
Copy
Piirivalvur Eesti-Läti-Venemaa piirikolmnurgas.
Piirivalvur Eesti-Läti-Venemaa piirikolmnurgas. Foto: Margus Ansu/pm/scanpix Baltics

Piirivalvurid ei lubanud eile öösel Eestisse sõjasümboolikat eksponeerinud veokijuhti, kelle kabiini esiklaasil rippus Georgi lint.

Lõuna prefektuur teatab ühismeedias, et eile öösel saabus Koidula piiripunkti veoauto Mercedes, mida juhtis Venemaa kodakondsusega mees. Veokile lähenedes märkasid piirivalvurid kabiinis esiklaasil rippumas Georgi linti, mistõttu viidi veokijuhiga läbi täiendav vestlus. Sõjasümboolika eksponeerimise kõrval õigustas mees jutuajamises ka agressiooni Ukraina vastu.

«Veokijuht märkis, et on hästi kursis Butšas ja mujal Ukrainas toimuvaga, ent nii olevatki tema meelest ainuõige. Sellega lõppes jutuajamine kiirelt ning piirivalvurid saatsid Paldiskisse sõiduautodele järele minema pidanud veokijuhi tühja haagisega tagasi Venemaale. Kuna taolisest sõjasümboolikast on oht ka Eesti riigi avalikule korrale, siis otsustasime veokijuhi viisa kehtetuks tunnistada, koostasime talle sisenemiskeelu, ei lubanud tal Eestisse siseneda ja saatsime ta tagasi Venemaale,» kirjutatakse Lõuna prefektuuri postituses.

Schengeni piirieeskirjade järgi on piirivalvuritel õigus kolmanda riigi kodanikku mitte riiki lubada ning riigipiiri seaduse alusel ta lähteriiki tagasi saata, kui tema tegevusest on oht Eesti või Schengeni liikmesriigi avalikule korrale ja julgeolekule.

Ida-Harju politseijaoskonna menetlustalituse juht Inna Toater ütles Elu24-le märtsi alguses, et provotseerivaid märgistusi kandvaid sõidukeid kontrollitakse. «Teisi inimesi provotseeriv käitumine avalikus ruumis ei ole kuidagi mõistlik ja sellest tuleks hoiduda,» sõnas Toater.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles