Helen Adamson läks kallimast lahku: see on olnud minu elu raskeim aeg

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Adamson ja Taavi Tõnnisson Tallinn Fashion Weekil Tallinna Kultuurikatlas.
Helen Adamson ja Taavi Tõnnisson Tallinn Fashion Weekil Tallinna Kultuurikatlas. Foto: Erlend Štaub

Lauljatar Helen Adamson läks hiljuti lahku elukaaslasest Taavi Tõnnissonist, kellega oli mitu aastat koos olnud. Adamson paljastas blogis, et viimased kolm kuud on olnud elu kõige raskemad.

Kui alles oktoobris sai Helenit ja Taavit koos näha TV3 meelelahutussaates «Tunnen sind läbi lõhki», siis tegelikkuses oli paari neli aastat kestnud suhe selleks hetkeks purunenud. 31-aastane lauljatar, kes sai oma sõnul Taavi abiga ka depressioonist üle, kirjutas blogis avameelselt, kuidas ta lahkumineku järel toime on tulnud ning kust abi otsinud.

«Viimased kolm kuud on minu jaoks olnud elu raskeimad. Kui ma varasemalt olen sõpradega filosofeerinud, et mina ei usu, et on olemas religioonidest tuntud põrgu, sest ma usun, et põrgu on siinsamas maa peal, siis nüüd ma enam ei filosofeeri sellest, vaid olen selles kindel,» kirjutas lauljatar blogis. «Kaotasin enda kõrvalt inimese, keda usaldasin rohkem kui iseennastki ja seda valu ei oska ma kirjeldada muude sõnadega kui põrgu. Ma ei oleks kunagi osanud ette kujutada, et miski võib olla nii raske.»

Lahkuminekut võrdles Helen leinaga. «Kui hetkega oli minu kõrvalt kadunud inimene, kellega ma soovisin kogu ülejäänud elu koos veeta, tunduski, et edasielamine on võimatu. Leina faasid - eitus, viha, kauplemine, depressioon ja aktsepteerimine – käisid suurte lainetena minugi jaoks,» kirjeldas ta.

Lauljatar, kes on aastaid enese sisemaailmaga tegelenud, sai peagi aru, et üksi ta sellest olukorrast välja ei tule. «Ma ei olekski välja tulnud, kui poleks olnud nii tugevat tugisüsteemi sõprade, pere ja terapeudi näol, kellele ma rääkisin väga avameelselt kõikidest tunnetest, mis mind valdasid, ja kes tänu sellele teadsid, millal oli mul nii suur mõõn, et mul oli vaja silma peal hoida, ja millal ma sain iseendaga hakkama.»

Õnneks ei kaotanud Helen aga hetkekski kainet mõistust. «Ma sain aru, kui asjad olid nii halvasti, et pidin kiiresti abi otsima, et ma endale viga ei teeks,» kirjutas lauljatar ja soovitas kõigil, kellel on elus raske aeg, hoida käeulatuses kriisiabi info. «Kui tundub, et on vaja pöörduda professionaali poole, siis peab seda tegema, sest väga rasketel hetkedel lülitub ratsionaalne mõistus välja ja see killuke reaalsustaju, mis alles jääb, võib olla liiga õhkõrn, et kindlustada edasielamine,» teab naine nüüd.

Helen tunnistas, et kõige raskematel hetkedel ei hoolinud ta enam millestki ja muutus täiesti apaatseks. «Oma kärsitu loomusega tahtsin ma nii väga, et see kõik kiiresti mööda läheks, sest ma ei tahtnud niivõrd intensiivses valus elada,» tunnistas lauljatar. Parim soovitus, mille ta sai, oli aga lihtne – see aeg tuleb lihtsalt üle elada!

Lahkumineku järel taipas Helen, et materiaalsel pole tema jaoks tähtsust ning andis ära ligi veerandi oma varast. «Mulle jõudis nii valusalt kohale, kuidas mitte miski, absoluutselt mitte miski ei oma tähtsust, kui meie kõrval pole neid inimesi, keda me armastame,» kirjutas lauljatar blogis.

Niisiis ei suutnudki Helen teha esialgu muud, kui tundide viisi metsas jalutada. «Mu keha ja meel niivõrd kurnatud magamatusest, söömatusest, meeletult intensiivsest valust, adrenaliinist ja ärevusest, et jalutamine oli ainus tegevus, mis aitas mul end veidi paremini tunda ja aitas mul mingitki kontakti normaalsusega säilitada,» kirjeldas lauljatar.

Leinaprotsessi tegid Heleni jaoks kergemaks lihtsad asjad: looduses jalutamine, sõbrad ja pere, teraapia, raamatud, telesarjad, erinevad üritused ja uued kogemused. Samuti soovitas lauljatar lasta kõigil tunnetel üles tulla. «Raskeimatel hetkedel elasin ma viis minutit korraga ja teadsin, et iga mööduv sekund viib natuke kergema enesetunde poole. Esialgu seda küll ei märka, aga varsti on juba natuke parem,» kirjutas Helen.

Lauljatari sõnul on see raskeim asi, millega on pidanud elus hakkama saama. «Kõik muud eluraskused, mida mina olen kogenud, kahvatuvad selle valu kõrval, mida põhjustab murtud süda,» tunnistas ta, ent lisas, et tundis ka rasketel hetkedel tänulikkust, et Taaviga kõik korras on ning mõlema elu edasi läheb. «Ma tean, et saan ainult õppida ja tulla nendest õppetundidest välja veel tugevamana, teadlikumana ja kunagi näha sedagi, et on võimalik armastada veelgi sügavamalt,» usub Helen.

Nüüd on Helen leppinud, et elu läheb edasi. «Sain sellest aru, kui saabus esimene selline hetk, mil ma sõbraga kinos istudes tundsin, et ma ei soovigi paaniliselt, et hoopis tema minu kõrval istuks, vaid mul on täiesti tore olla, ma tunnen ennast hästi praeguses hetkeski ümbritsetud nendest inimestest, kellega ma parajasti koos olen. Kuigi tagasilangusi tuleb veel, tean ma, et lõpuks lähen ma elule vastu avatud südamega ja õnnelikuna,» kirjutas lauljatar.

Tervet postitust loe Heleni blogist.

Copy
Tagasi üles