Olümpiakomitee esitleb: 12 adrenaliinist, vankumatust sihikindlusest ja piiritust motivatsioonist pakatavat spordifilmi

PÖFF
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Nagano lindid"
Kaader filmist "Nagano lindid" Foto: PÖFF

Juba kuuendat aastat toob Eesti Olümpiakomitee Pimedate Ööde filmifestivalil ekraanile spordifilmide programmi, kuhu sel aastal kuulub koguni 12 haaravat filmi traditsioonilistest spordialadest kuni ekstreemspordini välja.

«Tänavuses spordifilmide programmis põimuvad nii uued kui ka traditsioonilised spordialad, kus vaataja ees rulluvad lahti emotsionaalsed ja kirglikud lood nendest, kes armastavad spordi ilu ja võlu iga oma keharakuga. PÖFFil on hea meel, et koostöö olümpiakomiteega on olnud viimase kuue aasta jooksul väga edukas ning programm on leidnud endale rohkearvulise publiku,» ütles Pimedate Ööde filmifestivali juhatuse liige Mikk Granström

Eesti Olümpiakomitee asepresidendi Jüri Tamme sõnul on filmikunst erakordselt mõjus meedium. «Film võimaldab avada maailma selliste vaatenurkade kaudu, kuhu pilk tavaliselt ei ulatu. Tänavused PÖFFi spordifilmide programmi filmid pakuvad vaatajale samaaegselt nii vaatemängu, mõtteainet kui emotsioone. Eriline heameel on selle üle, et PÖFF on üks esimesi Euroopa festivale, kus Pyeongchangi taliolümpiamängude filmi »Üle piiri« linastus aset leiab. Olümpiamängude otseülekandeid jälgides jäävad spordi taustajõudude tegemised, spordirajatiste saamislood ja saatus ning looduskeskkonda suhtumise temaatika paratamatult teisejärguliseks. Parafraseerides USA investorit, ettevõtjat ja filantroopi Warren Edward Buffetti, kinnitan, et ka spordimaailmas on tahavaatepeegel alati tuuleklaasist selgem. Kutsun kõiki filmi- ja spordisõpru kinno, et saada osa põnevatest ja inspireerivatest lugudest.»

PÖFFi põhiprogrammis linastuvad:

«Üle piiri» on Pyeongchangi taliolümpiamängude ametlik film, mis räägib sportlaste unistustest jõuda olümpiale, kuid teekond sinna on käänuline, täis ohverdusi ja kannatusi. Olümpiamängude kuvand kui ülimast sportlikust saavutusest ei ole kadunud ka tänapäeval, kuigi mängud ise on ülesehituselt muutunud, juurde on tulnud uusi alasid ning tänu moodsale meediale on sellest saanud ülemaailmne sündmus. Filmis tutvustatakse viit sportlast ja nende teekonda 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpiale. Inimlikus pingutuses peitub ilu, olgu siis selle pingutuse tulemuseks esimene või viimane koht. Inspireeriv dokumentaalfilm viib tõelisele spordipeole, kus kohtuvad suured saavutused ja eneseületus.

«Ajasõit» on film jalgrattaspordi suursündmusest Tour de France, kuidas see loob kangelasi ja võtab neid. David Millar soovis oma elus kas või korra osaleda maailma kõige raskemal ja suuremal velotuuril, kuid lõpuks osales ta seal lausa 12 korda. 2004. aastal dopinguga vahele jäänud Millarit loeti üheks Briti andekamaks ratturiks, kellele ennustati suurt tulevikku. Pärast dopinguskandaali sai temast üks aktiivsemaid dopingu vastu võitlejaid. Finlay Pretselli esimene pikk dokumentaalfilm näitab rattaspordi võlu ja valu. See on portreelugu, aga samas ka omamoodi road movie – nädalatepikkune piinlemine rattasadulas tundub tobe ka ratturitele endile, kuid ometi on nende meeste vaim pealtnäha murdumatu.

«Eirates gravitatsiooni» portreteerib mägironija Alex Honnoldit, kes võtab ette katsumuse, kust eluga välja tulla on väga raske – tema eesmärk on vallutada üks maailma keerulisemaid kaljuseinu. National Geographicule omase võimsa pildikeele ja suurepärase muusikaga film näitab mägironimist selle hiilguses ja raskuses.

«Wayne» on film motoringrajasõitjast Wayne Gardnerist, kellest sai üks selle spordiala ikoonilisemaid esindajaid. Mees, kelle elu oli nagu pidev Taaveti ja Koljati heitlus, suutis vaatamata kõigile raskustele ja tõrjutusele end kuninglikus motosarjas maksma panna. Mitmed kuulsad motosportlased peavad täpselt sada starti teinud Gardnerit üheks läbi aegade suurimad võidusõitjaks.

«John McEnroe: täiuslikkuse kuningriik» on tõeline maiuspala tennisesõpradele. See räägib USA tennisistist John McEnroest, kes oli omal ajal tõeline talent – juba 18-aastaselt jõudis ta Wimbledoni tenniseturniiri poolfinaali ning lõpuks kogunes tema kontole seitse Suure Slämmi turniiri võitu.

«Nagano lindistused» on sajandi hokimatši 20. sünnipäevaks pühendatud teos. See on innustav lugu Tšehhi Vabariigi ajaloolisest kuldmedalivõidust meeste hokimängus 1998. aasta Nagano taliolümpiamängudel.

Täpsemat infot filmidega seoses toimuvate arutelude kohta leiate Eesti Olümpiakomitee kodulehelt ja Olen Olümpiafänn Facebookist

Eesti Olümpiakomitee seisab Eesti spordi katusorganisatsioonina ausa mängu põhimõtete ja olümpiaväärtuste eest. EOK tagab tippsportlaste ettevalmistuse ja osalemise tiitlivõistlustel, viib ellu noorsportlastele suunatud järelkasvuprogramme ning suurendab positiivsete eeskujude kaudu liikumisharrastuse kandepinda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles