10 efektset õnnetust ehk korrad, kui näitlejate võttel saadud vigastused filmi sisse pandi

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamie Foxx ja Leonardo DiCaprio filmis «Vabastatud Django»
Jamie Foxx ja Leonardo DiCaprio filmis «Vabastatud Django» Foto: HANDOUT / REUTERS

Filmivõttel juhtub nii mõndagi ning vahepeal juhtub ka õnnetusi. Siin on 10 juhtumit filmidest läbi aegade, kus võttel juhtunud äpardused on olnud niivõrd efektsed, et need saba ja sarvedega lõpuks kinoversioonides kasutust on leidnud. 

Vääritud tõprad (2009)

Christoph Waltzi igati vääritu ja kõhedusttekitav natsi-tegelaskuju kolonel Hans Landa sööstab ühes pingelises stseenis Diane Krugeri kehastatud spioonitar Bridget von Hammersmarkile suure hooga otsa ning asub naist kägistama. Näib, nagu oleks tegu suurepärase näitlejatööga ning nii ongi: kuidas teisiti nimetada olukorda, kus näitlejad ning lavastaja on nõus tegeliku kägistamisega, nagu antud juhul oli. Lähivõttes, kus paistavad vaid käed, on need tegelikult isegi mitte Waltzi, vaid hoopiski lavastaja Quentin Tarantino omad. Põhjuseks oli asjaolu, et stseen oli delikaatne ning režissöör ei tahtnud panna sellist vastutust teisele näitlejale. Kokku sai Tarantino Krugerilt nõusoleku ennast kahel korral 30 sekundit päriselt kägistada, et stseen tuleks võimalikult realistlik. Kruger on hiljem (eriti seoses erinevate Hollywoodi ahistamisskandaalide valguses) rõhutanud, et tema usaldus lavastaja vastu oli täielik ning keegi ei survestanud teda kuidagi sellise asjaga nõus olema ning tegi seda ühisest kunstilisest soovist võimsa stseeniga maha saada.

Blade Runner (1982)

Daryl Hannah libises ühes põgenemisstseenis joostes kogemata läbi autoklaasi ning jätkas seejärel stseeniga, kuigi ta käel oli kaheksa haava.

Öö kutse (2014)

Jake Gyllenhaal võttis oma rolli sedavõrd tõsiselt, et kui kätte jõudis pingete plahvatamise stseen, kus tema kehastatud kuriteopaigafotograaf Loius Bloom oma raevu vannitoapeegli peal välja elab, siis lõhkus ta selle päriselt ära, lõigates oma pöidlasse sügavalt sisse. Hiljem on ta armi justkui suveniirina oma suurepärasest rollisooritusest ja telesaadetes näidanud.

Tänapäeva apokalüpsis (1979)

Martin Sheen otsustas üksinda hotellitoas redutamise stseeniks “meetodnäitlemist” kasutada ning jõi end päriselt täis. Õnnetuseks tundus talle meeltesegaduses hea mõte peeglit rünnata ning tulemuseks oli eriti verine stseen, mis filmi ka kenasti sisse jäeti.

Foxcatcher (2014)

Ka siin filmis toimus vigastamine peegli abil: Channing Tatum virutas suures frustratsioonihoos mitu korda peaga vastu peeglit ning jätkas kõigele vaatamata filmimisega. Tulemus sai tõesti raputav!

Printsessist pruut (1987)

Kuna kummist või muust leebemast materjalist mõõku polnud käepärast ning butafooria poleks piisavalt ehe välja näinud, virutas kuuesõrmeline pahalane Christopher Guestile päriselt päraga pähe ning saatis noore näitleja ööbikuid kuulama. Guest ärganud alles haiglas.

Rambo (1982)

Stseenis, kus kalju serval rippuv Rambo püssikuulide eest pagemiseks end tundmatusse kukutab, otsustas Sylvester Stallone – kange mees, nagu ta on – kaskadööri asemel ise maandumist “pehmendanud” puuvõrasse langeda. Paraku ei läinud kõik päris nii, nagu oleks võinud, ning näitleja lahkus sel päeval võttelt murtud ribiga. Filmi läks õnnetult oksa otsa maandunud näitleja stseen aga koos tegeliku karjega sisse.

Seitse (1995)

David Fincheri filmi ühes tagaajamisstseenis vigastas Brad Pitt oma kätt, kui see kogemata läbi auto aknaklaasi lõi. Kuna näitlejal tuli seepeale käsi kipsi panna, siis kirjutati vigastus stsenaariumisse sisse ning film sai kenasti valmis vändatud –stseenides, kus seda veel poleks tohtinud olla, tuli Pitti kipsi lihtsalt kaameranurkadega varjata.

Vabastatud Django (2012)

Ühes filmi võtmestseenis, kus julma orjapidajat kehastav Leonardo DiCaprio käega vastu lauda virutab, tabas näitleja käega klaasi, mis purunes kildudeks ning lõikas mehe kätte sügava haava. Kuigi teisedki näitlejad märkasid seda, mängisid nad edasi, nagu verine käsi olekski ette nähtud. Ka lavastaja Tarantino ehmatas korraks, kuid tulemus sai sedavõrd efektne, et lõpuks tõi see väike verekadu filmile ja DiCaprio suurepärase näitleja mainele vaid plusspunkte.

Sõrmuste isand: Kaks kantsi (2002)

Viggo Mortensen virutas ühes emotsionaalses stseenis suures näitlemishoos kiivrile jalaga ning murdis varba. Tema karje jäi filmi ning oli vägagi päris. Vapper näitleja ei teinud luumurrust aga numbrit ning nii ei teadnud lavastaja mitu päeva, et Mortensenil midagi viga on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles