Uus-Meremaa kinodes löödi «Täht on sündinud» filmile vaatajate kaitseks enesetapupitser

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Täht on sündinud»
«Täht on sündinud» Foto: Kaader videost

«Täht on sündinud» filmide ees hakatakse Uus-Meremaa kinodes kuvama hoiatust, mille mõte on kaitsta hapra psüühikaga noori. 

Tegu on nn päästiku-hoiatusega (trigger warning) ehk siis enne filmi algust teavitatakse kinopublikut, et filmis sisalduvad suitsiidile viitavad kaadrid, vahendab IndieWire. Täpsemalt läheb muusikafilmi meespeategelane, tinnituse, depressiooni ja sõltuvushäirete käes kannatav rikutud lapsepõlvega kantrimuusik Jackson Maine (keda kehastab režissöör Bradley Cooper) oma kodugaraažis vabasurma. Cooperi loomingulise otsuse tulemusena näeb ühes kaadris tegelase surnukeha, ehkki kaugelt, kuid siiski garaažilaes köie otsas rippumas.

Otsus tuli pärast seda, kui Uus-Meremaa kinode vanusepiiride üle otsustava filmikomisjonini jõudis info mitmest teismelisest, kelle vaimuseisund nähtust tugeva löögi sai. Tulevikus peaks hoiatus siis võimaldama vaatajatel enne linastust informeeritud otsus teha ning mõelda veel korra järele, kas filmi on hea mõte vaadata. Mõistagi on suures plaanis tegu ettevaatusabinõuga, mis kaitseb ennekõike kinosid kohtuasjade eest. Paraku kujutab säärane hoiatus endast paratamatult ka spoilerit teiste vaatajate jaoks, häälestades juba eos publiku kellegi enesetappu ootama. 

Uus-Meremaal on film lubatud alates 16. eluaastast ning klassifikatsioon sisaldas juba varemgi häirekategooriaid «seksistseenid, vägisõnad, narkootikumid». Nüüd on lisatud ka «suitsiid». 

Sarnase hoiatuse sai hiljuti Netflixi telesari «13 Reasons Why», mille kogu tegevus tiirleb ühe neiu enesetapu ümber. 

«Täht on sündinud» filmis astuvad üles neljakordne Oscari-nominent Bradley Cooper («Ameerika snaiper», «Ameerika afäär», «Õnneteraapia») ja Oscarile kandideerinud muusikastaar Lady Gaga, kes teeb selles filmis oma esimese peaosa. Cooper teeb selle filmiga oma debüüdi lavastajana.

Traagilise armastusloo uusversioonis (tegu on klassikalise Hollywoodi kuulsuselooga, millest on tehtud eelnevalt juba kolm filmi) mängib Cooper Jackson Maine'i, kantrimuusikastaari, kes on parasjagu allakäigu äärel, kui ta avastab andeka tundmatu muusiku Ally (Gaga). Jack juhib Ally rambivalgusesse ning paneb aluse tema tähelennule. Ally edukast karjäärist hoolimata varjutab nende suhet Jacki jätkuv võitlus oma sisemiste deemonitega.

Apollo Kinodes alates 5. oktoobrist 2018.

 A Star Is Born
(2018) on IMDb

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles