Huvitav fakt: miks küll Freddie Mercury oma kummalisi hambaid häbenes, aga parandada ei lasknud? (1)

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Freddie Mercury Live Aid kontserdil esinemas (1985)
Freddie Mercury Live Aid kontserdil esinemas (1985) Foto: PA / Scanpix

2. novembril Eesti kinodesse jõudvas suurfilmis «Bohemian Rhapsody» Freddie Mercuryt kehastav Rami Malek nägi kurja vaeva, et saada hakkama rolliga kaasas käinud hambumusega. Miks need hambad aga Queeni ninamehe puhul sedavõrd olulised on?

Näitleja rääkis The New York Timesile, et filmi kostüümikunstnik valmistas talle plastikust proteesid, mis meenutasid Mercury iseloomulikult esiletükkivat hambarida. Malek (kes mängib ka kohe Eesti kinodesse jõudvas filmis «Papillon») kandis valehambaid kõigjal endaga väikeses karbis kaasas ning harjutas igal võimalusel hammastega laulmist ja rääkimist, valehambad suus, et saada rolli jaoks tunnetus kätte – seda veel enne kui filmile üldse n-ö roheline tuli anti.  

Harjutamisest oli rohkesti kasu, kui esimeseks stseeniks, mis linateose jaoks üldse üles võeti, ostutus 1985. aasta kuulus Live Aid esinemine, mis arvatavasti Queeni üks tuntumaid etteasteid üldse. Seal tuli näitlejal anda endast täielik maksimum, et taaselustada kõige ikoonilisem Freddie Mercury n-ö lavaversioon.

​Mercuryt kehastav Rami Malek harjutas lisaks valehammastega toimetulemisele ka artisti liigutusi, saades selleks lisaks inspiratsiooni ja lisavunki Jimi Hendrixilt, Liza Minellilt, David Bowie«lt ja Aretha Franklinilt. «Liza Minellit oli vaat et isegi kasulikum jälgida kui Freddiet ennast,» leidis näitleja. 

Hääle tekitamisel kasutati digitaalset vokaalisegu, milles miksiti Maleki enda hääl kokku nii Mercury omaga kui ka Kanada laulja Marc Marteli omaga.

Ent mis värk Mercuryl nende hammastega siis täpsemalt oli?

Kadunud artistil olevat nimelt ülemises lõualuus olnud neli üleliigset hammast, mis esimesi väljapoole surusid. Kuigi Mercury tundis end juba lapsest saati suurte hammaste tõttu ebakindlalt ning varjas oma hambumust sageli (siin olnud abiks ka tema kuulsad vuntsid), ei lasknud ta sellegipoolest hambaarste olukorda parandama ning põhjus on vägagi pragmaatiline – muusik uskus, et just kummalised hambad tegid tema hääleaparaadi eriliseks ning hääl oli tema kui äärmiselt võimeka vokalisti suurim varandus, mille kõrval edevus teisejärguline oli.

Vaata ka Rami Maleki intervjuud Jimmy Kimmeli jutusaates:

Piletid «Bohemian Rhapsody» linastustele on nüüd müügil!

Vaata «Bohemian Rhapsody» seansside aegu ja osta pilet siit.

24. oktoobril Ühendkuningriikides esilinastuva ning seejärel riburadapidi üle ilma (ka USAs linastub film alles 2. novembril) ekraanidele jõudva filmi ootusärevus kasvab kogu maailmas tõusvas joones ning üha rohkem on hakatud ka välja andma huvitavaid fakte tulevase ekraaniloo kohta. Näiteks on teada, et Queen avaldab filmi heliribal kollektiivi veel avaldamata muusikat ning Freddie Mercuryt kehastav Rami Malek võttis vastutusrikast rolli väga südamesse ning usutavasti on tulemuseks üks harukordne kehastumine, mis 27 aasta eest parematele lavalaudadele suundunud muusikule usutavasti ikka au teeb. Linaloo lavastaja on Bryan Singer – «X-meeste» ja «Tavalised kahtlusalused» (The Usual Suspects) režissöör.

Film toob vaatajani Queeni tähelennu muusikataevasse ning samuti siseheitlused, mille põhjuseks Mercury kontrollimatu elustiil. Pealtnäha ületamatud raskused suudetakse koos siiski ületada ning tulemuseks on ansambli triumfaalne taasühinemine maailma kõigi aegade suurimal heategevuskontserdil Live Aid, kus ravimatu haigusega silmitsi seisev Mercury teeb bändi rokkmuusika ajaloo ühe legendaarseima etteaste, tsementeerides ansambli pärandi igaveseks muusikaajalukku.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles