Teatetants läbis öö vältel Valgamaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvast oli Sarapuul öise aja kohta palju, peamiselt oli ürituse kohta kuulda vaid kiidusõnu.
Rahvast oli Sarapuul öise aja kohta palju, peamiselt oli ürituse kohta kuulda vaid kiidusõnu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaa rahvatantsijad võtsid ööl vastu eilset vastu teatepulga, millega liiguti mööda maakonda Viljandimaani.

Enne Sarapuud, mis asub Võrumaa ja meie maakonna piiril,    ääristasid pärast keskööd teed rahvatantsijad, kes oma korda ootasid. Sarapuul oli aga juba kohal korraldusmeeskond, ümberkaudsetest kohtadest saabunud inimesed ja tantsijad. Elevil rahvale mängiti akordionit, lauldi koos ja tantsiti.

Sangaste segatantsurühmal Kõvvera Kõdara oli au teatetantsu Valgamaal alustada. Esimene paar, Valmar Kängsepp ja Piibe Vällo, kes pidid 250 meetrit läbi tantsima, leidsid, et just öine aeg muudab ürituse huvitavaks. «Ilm on ilus ja kõik on suurepärane, ning arvan, et päeval poleks üldse nii põnev,» ütles Vällo. Harjutamas käisid nad kahe nädala jooksul paar korda. «Tee peal tantsisime,» sõnas Kängsepp. «Mõõtsime maa paika.»

«Ühe korra tantsisime Sangastes ja teine kord siin Sarapuul,» lisas Vällo. «Vaatasime, kas saame aja sisse, aga vist ei saanud,» muigas Kängsepp. «Jah, jooksime ka natuke,» naeris Vällo. «Tantsud on kiired, aega vähe ning vahemaa pikk – eks ta üks tormamine tuleb.»

Mõlemad leidsid, et teatetantsu idee andis rohkem tegevust. «Kuskil muruplatsi peal tantsimist on ju piisavalt palju, aga see on midagi täiesti teistmoodi,» ütles Vällo.

«Ma tahan teile anda meie maakonna lipu tunnustuseks, et olete armsad ja kallid. Ilusat ja kerget tantsujalga teile!» hüüdis Võru maavanem Andres Kõiv, kui kolonn paarikümneminutilise hilinemisega enne kella ühte öösel maakondade piirile jõudis. Maavanemad tantsisid, jagasid kingitusi ning ka teatepulk vahetas pärast mõningast kaotsiminekut omanikku. Peagi liikusid teatetantsijad muusikaauto saatel Sangaste suunas.

«Väga tore üritus, jäin rahule ning inimesed on siin nii lõbusad, samuti vedas hea ilmaga – võiks veel korduda,» kiitis kohalik elanik Lea, kes perekonnanime avaldada ei soovinud. «Kardan, et und ei tule hommikuni, aga päeval on küllalt aega magada.»

Iigastest Sarapuule tulnud abielupaar Eha ja Toomas Kübarsepp olid Leaga nõus. «Tööd ja vaeva on nähtud,» lisas Toomas Kübarsepp, kes nooruses ka ise rahvatantsija olnud.

Eile kell 11.30 andsid valgamaalased teatepulga üle Viljandimaale. «Mängis torupill ja maavanemad tantsisid taas,» lisas Valgamaal tantsijatega tegelenud kuraator Eha Mandel. «Naljatasime tantsijatega muidu, et teeme teise tiiru veel.»

Suuremahuline tantsuprojekt «Teatetants 2011» kestab pühapäevani. Lakkamatult tantsides ja musitseerides läbitakse 1000 kilomeetrit Eesti maanteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles