Järvi suvefestival kulgeb Pärnust läbi Otepää Leigole

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Järvi
Neeme Järvi Foto: Heino Käos/Valgamaalane

Pärnus toimub 28. juulist 4. augustini rahvusvaheline Järvi suvefestival, mis välja kasvanud aastaid toimunud Järvi dirigentide kursustest. Festivali käigus annavad Eesti ja välismaa muusikud kokku kümme kontserti. Need toimuvad Pärnu kontserdimajas, Eliisabeti kirikus, raekojas ja mujal.

5. ja 6. augustil järgneb Pärnu muusikapidustustele 14. Leigo järvemuusikafestival, kus reedel on kolm ja laupäeval neli kontserti.

Reede õhtul kell seitse on aga Järvi suvefestivali kammerkontsert ka Otepää Maarja kirikus. Seal esinevad Ulrike Danhofer (viiul, Austria), Mikhail Zemtsov (vioola, Holland), Arvo Leibur, Elar Kuiv (viiul), Anne Ilves (vioola), Tiit Järvi ja Marius Järvi (tšello). Ettekandele tuleb Antonin Dvořáki muusika – Tertsett C-duur kahele viiulile ja vioolale ning Keelpillisekstett.

Festivali ühe eestvedaja Jüri-Ruut Kanguri sõnul on muusikud kiitnud Otepää kiriku head akustikat.

Kahe festivali kokkupuutepunkt on ka Üle-eestilise noorte sümfooniaorkestri esinemises Järvemuusikal, kuna orkestrit juhatavad peale Neeme Järvi ka tema rahvusvaheliste dirigentide meistrikursuste parimad osalejad.

Kanguri sõnul tulevad Leigole kõik üheteistkümnest riigist pärit kuusteist meistrikursustel osalevat dirigenti. Kes neist aga seal orkestri ette saavad, veel ei avalikustata. Orkestri esimesel kontserdil esitatakse Mihhail Glinka «Valss-fantaasia» ja Johann Straussi Peterburis kirjutatud valsid, polkad ja marsid – Neeme Järvil ERSOga esitada plaanitud uusaastakontserdi kava.

Küsimusele, mis sel aastal uut on, vastas Leigo talu peremees Tõnu Tamm, et seekord toimuvad kõik kontserdid eksperimendi korras suurel järvel, kusjuures mõni neist on toodud ka kaldale, see tähendab publikule lähemale. Vaheaegadel saab publik liikuda ka mujal.

«Kuigi arvan endiselt, et muusika kuulajatel on siin vaatamiseks kõige olulisemad maastik ja tuli, saan aru neist esinejaist, kes vajavad kontakti publikuga, ja kuulajaist, kes tahavad siiski esinejaid lähedalt näha,» rääkis Tamm. «Publiku jaoks on seekord vastavalt vajadusele ka 300–500 nummerdatud istekohta. Need on kallimad, aga mugavamad. Lähemal parkimine on tasuline, makstes üks euro, veidi kaugemal on see tasuta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles