Teadlased võisid leida «libahundi sündroomile» ravimi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased võisid leida hüpertrihhoosile ravimi
Teadlased võisid leida hüpertrihhoosile ravimi Foto: SCANPIX

USA Columbia ülikooli teadlaste sõnul võisid nad leida seni ravimatuks peetavale geneetilisele haigusele hüpertrihhoosile ravimi.

«Libahundi sündroomiks» kutsutud haiguse puhul on tegemist liigse karvakasvuga, mis võib olla kaasa sündinud või siis ravimitest põhjustatud, kirjutab Sciencedaily.com.

Teadlaste sõnul on maailmas umbes 50 selle haiguse käes kannatavat inimest. Üks neist on  Indias elav 11-aastane Pruthviraj Patil.

Poisi vanemad olid varem pöördunud rahvameditsiini poole ning karvade eemaldamiseks katsetanud homoöpaatiat ja ajurveedat, hiljem ka laseroperatsiooni. Mitte ükski neist ei aidanud.

Vanemate nõusolekul tegid USA teadlased lapse peal ravimitega katseid. Lõpuks süstiti talle erinevate hormoonide segu.

Teadlaste sõnul on ravi siiani edukas olnud ja poisi näol olev karvakiht on hakanud vähenema.

«Jätkame katsetamist ja loodame leida ravimi, mida saaksid kasutada kõik selle sündroomi all kannatajad,» lisasid teadlased.

Poisi juhtumit kajastatakse ka dokumentaalfilmis «My Shocking Story: Real Wolf Kids» (Minu šokeeriv lugu: tõelised huntlapsed).

Filmis jälgitakse Indias, Mumbais elavat Patili ja teisi hüpertrihhoosi all kannatavaid lapsi.

Paksu karvakatte tõttu on need lapse kogu oma senise alu kannatanud narrimise all ning tavaliselt oma kodust väljas ei käi.

Lisaks ümbritsevad neid lapsi vanad uskumused,  et nad on oma ebatavalise välimuse tõttu, kas jumala või kuradi poolt saadetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles