Noore Tai moekunstniku väga omapärane stiil vallutab maailma

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apichet Atilattana
Apichet Atilattana Foto: Facebook

Paljutähenduslik kunst võib tulla väga ootamatutest paikadest ja just siis kui seda kõige vähem ootad. Just nii on ka noore Tai moekunstniku Apichet Atilattana, kes loob enda rõivad taaskasutatud materjalidest.

Praegu 19-aastase Tai noormehe stiil võib küll paljudele võõrastav olla, aga see just selle stiili eriliseks teebki. Atilattana kasvas üles vaeses Tai piirkonnas nimega Isaan, kus peaasjalikult tegeletakse riisi kasvatamisega. Juba noorest east peale on Atilattana huvitanud mood ja lehitses noorpõlves igal võimalusel moeajakirju. Varsti hakkas vahva hüüdnimega Madaew juba ise kodu lähedal leitavatest objektidest kostüüme tegema, kasutades selleks traate, tsement blokke ning värvitud kapsalehti. 

 

happy Chinese New Year #dragracethailand

A post shared by ม๊าเดี่ยว (@madaew99) on

«Ma tahan inimestele, et koledad asjad, mis omavahel muidu kokku ei sobi, võivad ka ilusad olla,» on noormees ise öelnud. «Ja see hea väljanägemine ei olene enam rahast.»

Madaew läbimurre tuli 2015. aasta suvel, kui ta laenas enda vanaemalt suure tolli Tai traditsioonilist ruudulist riiet ning meisterdas sellest tohutu pika kleidi, ja presenteeris seda 30 meetri pikkuselt üle kiirtee jalakäigusilla. Segades omavahel riigi vana kultuuri, nooruslikku glamuuri ning linliku hääbumist sai Madaew'st kiiresti uus sotsiaalmeedia hitt.

Enne seda kui ta tegi pikki TV intervjuusid ning käis talendisaadetes, võttis ta ka osa Aasia järgmisest supermodellist. Ta on inspireerinud paljusid võtma vastu uusi väljakutseid ja püüda teha asju, mis on tavanormidest väljaspool. «Ma näen temast teesillutajat ja trendiseadjat veel aastateks. Ta tähistab peaasjalikult seda, mis tähendab olla Tai,» sõnas Tai-Ameerika supermodell Cindy Bishop.

Samal ajal kui mujal maailmas kannatavad Madaew diskrimineerimist, on Tai kultuuri üheks positiivsemaks jooneks asjaolu, et see aktsepteerib inimesi erinevatest seksuaalsetest orientatsioonidest. Madaew tundis end õnnelikuna, et sai omaks võtta Tai nii-öelda kolmanda soo ehk kathoey, kes on transseksuaalne naine. Madaew eelistab, et tema puhul kasutatakse meessoost asesõna ning on tänulik enda vanematele, kes ei püüdnud muuta seda, kes ta on, ja lasid tal lapsena mängida tüdrukute ja nukkudega, ilma, et ta oleks selle pärast häbi tundnud.

Üheks tema stiili esindajaks on ka humoorikas video, kus ta demonstreerib enda taaskasutatud materjalidest tehtud riideid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles