Kino sõprus näitab Hispaania lavastaja Icíar Bollaíni film «Keelatud vihm»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keelatud vihm
Keelatud vihm Foto: Kino Sõprus

Eelmisel nädalal esilinastus kinos Sõprus Hispaania lavastaja Icíar Bollaíni film «Keelatud vihm» Hispaania Filmiakadeemia kandidaat parima võõrkeelse filmi Oscarile ning Berliini rahvusvahelise filmifestivali publiku lemmik üllatab õnnestunud portreega sellest, kuidas inimkonda ajaloo hämaruses kimbutanud pahed ei ole meile võõraks muutunud, vaid on lihtsalt vormi vahetanud.

Filmi peategelased, kaks Hispaania filmitegijat, siirduvad oma võttemeeskonnaga Boliiviasse, et sealse soodsa tööjõu abil lavastada suurejoonelisi massistseene sellest, kuidas Columbus omal ajal ristiusu tähe all uut mandrit anastas. Ristiusu asemel lehvitavad filmi peategelased – režhissöör Sebastián (Gael Carcía Bernal) ja produtsent Costa (Luis Tosar) kunstilippu.

«Film on kõige tähtsam, alati,» ütleb filmirežissöör Sebastián oma võttemeeskonnale,  ning püüab sellest juhtmõttest kinni pidada ka siis, kui võttelinnas puhkeb mäss kohalike veesüsteemi privatiseerijate vastu.

«Keelatud vihm» on film filmitegemisest, kuid ka sellest, kuidas rõhumine pole mitte ainult suurfirmade ning valitsuste pärusmaa.

«44-aastane naisrežissöör Icíar Bollaín võttis endale hirmraske ülesande,» ütleb «Keelatud vihma» kohta kinolehes  «La Strada» Mele Pesti: «kujutada kolonialismi ja teha seda nii, et see oleks huvitav, üle maakera vaatajale puudutav ja oluline ning samal ajal meelelahutuslik. Ja sai hakkama.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles