Valgamaa valmistub laulu- ja tantsupeoks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga naisrühm Sõsarad tantsuhoos.
Valga naisrühm Sõsarad tantsuhoos. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaal valmistub laulu- ja tantsupeol osalema enam kui poolsada kollektiivi, kel tuleb sinna pääsemiseks palju tõkkeid ületada. Maakonna rahvale korraldatakse enneolematu pidu Tõrvas.

Tallinnas toimub 11. noorte laulu- ja tantsupidu 1.–3. juulini. Peo Valgamaa kuraatori Siiri Põldsaare sõnul on  meie maakonnast peost osavõtuks registreeritud 19 koori, 1 puhkpilliorkester, 3 rahvamuusikakollektiivi, 21 tantsu- ja 9 võimlemisrühma – kokku 53 kollektiivi 1120 liikmega.

Peoks valmistumises on suur uuendus – igal kollektiivil on veebikeskkonnas oma konto ja kogu infovahetus käib selle kaudu.

Kõikide kollektiiviliikide esimesed eelproovid saavad
8. märtsiks tehtud. Võimlejail on üks eelproov – 29. märtsil. Esimeses eelproovis on kontrollitud repertuaari omandamist ja jagatud juhtnööre. Teine on kui eksam, mille põhjal selgub pärast kõikide kollektiivide ülevaatamist, kes pääseb peole.

Esimest korda tahab Valgamaalt suurele peole jõuda Palupera lastekoor. Valga gümnaasiumi kahehäälse mudilaskoori peoleviimise on enda peale võtnud Siiri Põldsaar. «See on minule suur väljakutse,» ütles ta, «kuna viimastel aastatel tegeles see koor lihtsalt kooslaulmisega.» Valgamaa rahvatantsurühmade hulgas on Põldsaare sõnul uustulnuk Tõrva gümnaasiumi 1. klassi rühm, keda juhendab Ene Vilipuu.

Omavalitsustest on kõige enam kollektiive suureks peoks valmistumas Otepää vallas – 15 kollektiivi – ja Tõrva linnas – 12 kollektiivi.

Peo avalöök tuleb koos kevadega

Seekord on Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus kavandanud ka peo avalöögi – see tuleb 21. märtsil Tallinnas lauluväljakul. Sinna oodatakse 1500 esimest korda peole pürgivat last.

Sellel üritusel on meie kuraatori sõnul kasvatuslik eesmärk: anda lastele võimalus tunda seda tunnet, mille pakub neile paik, kuhu nad hea ettevalmistuse korral saavad esinema. Lauldakse, tantsitakse, tegutsetakse töötubades, tutvutakse peojuhtidega. Kuulutatakse välja ka laulupeosupp ja jutuvõistlus lugudest sellest maast ja ilmast. Sealt saadetakse välja peo saadikud nelja suunda: Norrasse, Saksamaale, Venemaale ja Lätti.

Maakonna pidu tuleb enneolematu

Seekord on maakonna laulu- ja tantsupidu Tõrvas 28. mail gümnaasiumi staadionil ja Tantsumäel. Tantsupeo lavastusgrupis on Eha Mandel, Valdeko Kalamees, Ulvi Riitsalu ja Ene Vilipuu. Osalevad nii Tallinna peole pürgijad kui ka teised õpilaskollektiivid, lasteaiarühmad ja täiskasvanud igas vanuses. Publikule tuuakse kohale ka tribüünid.

Valdeko Kalamehe sõnul on peo kavas ka tants, milles osalevad 2. ja 3. klasside poisid,
C-rühmade ja õpetajate rühmade mehed. «Sellele teeme oma lavastuse,» andis Kalamees teada. Nagu ikka, lavastavad nad ka peo alguse ja lõpu.

Tantsupeo järel minnakse rongkäiguga Tantsumäele laulupidu pidama. Ka laulupeomeeskond on neljaliikmeline: Maie Kala, Siiri Põldsaar, Margit Aigro-Siibak ja Pille Ilisson.

Laulupeol osaleb 35 kollektiivi koos rahvamuusikute ja puhkpilliorkestriga. Peale koolikooride esinevad ka täiskasvanute koorid ja kuna meil meeskoore pole, siis ka meesansamblid. Erki Meistri laulu «Tulesulased» esitavad poistekoorid, mees­ansamblid ja segakooride mehed.

«Kooride lavale tulemise ja sealt mineku ajal mängivad rahvamuusikud. Pühajärve puhkpilliorkestril on huvitav kava. Peo tahame lõpetada ühise tänulauluga juhtidele. Seejärel kõlab «Laul Põhjamaast» ühendkoorilt, tantsivad segarühmad,» rääkis Siiri Põldsaar.

Laulupeo sisuloo kohta ütles ta nii palju, et selles kuuleb peoline, kuidas kasvab maailm inimese ümber oma lapsepõlvekodust põhjamaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles