TV 3 uuendab taas oma uudisteprogrammi

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TV 3 uudistestuudio kujunduse tegi disainibüroo Jan&Ken.
TV 3 uudistestuudio kujunduse tegi disainibüroo Jan&Ken. Foto: Peeter Langovits

Järgmisel esmaspäeval, 7. veebruaril kell seitse läheb eetrisse TV 3 taasuuenenud uudistesaade «Seitsmesed uudised». «Siin on lausa numbrimaagia,» ütles TV 3 tegevjuht Priit Leito avakuupäeva kohta.



Leito sõnul on «Seitsmesed uudised» tõepoolest kõige moodsam uudistesaade Eesti teleturul. «Saate tempo ja teemade valik tagab hea ülevaate päevasündmustest ning on samas kergesti jälgitav ja huvitav,» ütles Leito.

Uuenduskuuri käigus valmis värske, senisest avaram ja moodsa tehnikaga varustatud uudistestuudio. Senise punase põhitooni asemel domineerib stuudios valge värv. Uuendusena seisavad uudiseankrud nüüd laua taga, mitte ei istu nagu varem. Nende selja taga on senise ühe asemel üheksa ekraani, millel kuvatakse uudisega seonduvat videomaterjali.

Priit Leito, mis muutub?

Väga palju, sest meie teleajaloo ühe suurema investeeringu tulemusena jõuab eetrisse Eesti moodsaim uudistešõu. Seega on uuenenud kõik – saate ülesehitus, mis muutub kiiremaks  ning võimaldab tänu nüüdisaegsele tehnikale edastada vaatajatele infot väga atraktiivsel moel. Saate valmimisele hakkavad kaasa aitama mitmed uued inimesed. Senine tehnika seadis väga palju piire ja paljut oleks tahtnud teha teisiti, kuid kohati 15 aastat vana tehnikaga või väga väikeses stuudios polnud see võimalik.

Miks võtsite taas ette muudatused?

«TV 3 uudiste» algus ligi poolteist aastat tagasi on olnud ainus põhimõtteline muutus, millest TV 3 uudistesaadete aastatepikkuses kontekstis rääkida. Tõepoolest on mõned korrad värskendatud stuudiot ja vahetatud saatejuhte, kuid tegemist pole olnud kardinaalsete uuendustega. Pigem väärib märkimist, et TV 3 on suutnud stabiilset meeskonda hoida – üle kümne aasta on toimetuses ametis olnud Sirje Eesmaa, Kalev Kruus, Allan Muuk, Annely Adermann ja paljud kaadritaguseid teletegijaid.

Vahetasite taas saate nime, «TV 3 uudiste» asemel «Seitsmesed uudised». Miks?

Nime valiku põhjus on lihtne, «Seitsmesed uudised» on paljude vaatajate jaoks esimene, mis TV 3-le mõeldes meenub – usaldusväärne ja hinnatud, täiesti uues kvaliteedis kell seitse algavale saatele igati sobiv.

Millised muutused toimusid meeskonnas?

Meeskonnas jätkab enamik meie professionaalsetest töötajatest, kuid  juurde on tulnud ka täiesti uusi inimesi  – näiteks produtsent, ankrud, ilmateadustaja, uute rubriikide juhid. Viimase kuu jooksul on toimetusega liitunud ka uusi reportereid või tulnud põhimeeskonda seniseid poole kohaga töötajaid. Uudistelaua taga seisavad Sven Soiver või Marek Lindmaa koos Sirje Eesmaa või Annely Adermanniga. Ilmaennustajaks on Erkki Sarapuu, kelle eestvedamisel jõuab igal esmaspäeval saatesse lugu EMHI sünoptiku prognoosiga eelolevaks nädalaks.

Millised rubriike saates oodata võib? 

«Seitsmeste uudiste» struktuur on selge ja arusaadav. Kui tööpäeviti keskendume päevakajaliste uudiste ja teemade kajastamisele, siis nädalavahetuse saated pealkirjaga «Seitsmesed uudised. Nädalalõpp» muutuvad suuresti rubriigipõhiseks. Oma rubriigi saab Sirje Eesmaa, kes paljude naiste jaoks on stiili ja elustiili musternäidis – nüüd hakkab ta pühapäeviti oma saladusi jagama ka teistega. Kord nädalas saavad sõna Eesti tuntumad astroloogid. Kuid on ka tõsisem pool – saatega liitub Ainar Ruussaar, kes pakub nädala jooksul inimesi erutanud teemadele oma vaatenurga; Sven Soiver avab PRi ja ajakirjanduse telgitaguseid ning jätkavad ka Igor Gräzin ja Aivar Riisalu.

Kes on sihtrühm?

Uudistesaade on traditsiooniliselt väga laia profiiliga, näiteks jälgime teadlikult, et nii mehed kui naised leiaksid saatest huvipakkuvaid teemasid. Keskmiselt on «TV 3 uudistel» seni olnud ligi 100 000 vaatajat. Sihtrühm on oma väärtus­orientatsioonilt inimene, kes muutusele eelistab pigem stabiilsust, asjadele inimsuhteid ja eesmärkidele põhimõtteid.

Samal ajal on eetris ETV «Ringvaade» ja «Reporter». Miks peaks televaataja valima TV 3 uued uudised?

Parima uudistesaate Eestis valib rahvas, pingutame selle nimel, et see oleks «Seitsmesed uudised».

Eelmisel nädalal rõhutas TV 3 värske programmijuht Mikko Silvennoinen Postimehele, et fokuseerida tuleb parimale vaatamisajale, prime time’ile.  

Tahame muuta uudistele järgneva seriaali «Kodu keset linna» palju intrigeerivamaks. Mikkol on siin palju huvitavaid ideid, neist esimesi kuuleme juba lähinädalatel!

Mida arvate ETV uuest nädalalõpu uudistesaatest «Aktuaalne kaamera. Nädal»?

See on professionaalselt tehtud tugev saade.

Mida võimaldab uus stuudio ja mis seda vanast eristab?

Televisioon on visuaalne kunst ning siin toovad «Seitsmesed uudised» palju uut Eesti teleturule. Lisaks uuele stuudiole (disainibüroo Jan&Ken) ja eetrigraafikale (Tolm Stuudio) rõõmustavad vaatajat uudsed infograafika lahendused, sh hologrammid ning stuudio taustaekraanidele kuvatav lisainfo. Hologrammiks nimetame õhku projitseeritavaid kujutisi, millega saab esitada infograafikat ja ka näiteks ilmateadet. Tehnoloogia on tarkvaraline ning selliseid asju on küll ka Eestis varem tehtud, kuid mitte uudistesaadetes. «Seitsmesed uudised» lähevad eetrisse 16:9 formaadis.

TV 3 uudisesaate uuendused
Sel sajandil on TV 3 peaaegu igal hooajal üritanud uudistesaadet kuidagi muuta. 2006. aasta augustis toodi stuudiosse uudiseid lugema Irmeli Karja ja Urmas Liiv, kuid juba 2007. aasta märtsis pidid nad lahkuma. Aprillis asus TV 3 «Seitsmeste uudiste» eesotsa seni ankru, reporteri ja päevatoimetajana tuntud Märt Treier. 2009. aasta augustis muudeti stuudiokujundust ja saate nime, sellest sai nüüd «TV 3 uudised». Toona põhjendas uudistejuht Sven Soiver nimemuutust nii: «See vabastas meid seotusest kellaajaga, sest juba ammu ei alanud uudistesaade kell seitse, vaid viis minutit varem.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles