Maa pöörlemistelje tõttu on horoskoobid kehtetud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maa pöörlemistelje tõttu on horoskoobid kehtetud?
Maa pöörlemistelje tõttu on horoskoobid kehtetud? Foto: SCANPIX

USA astronoomi  Peter Kunkle sõnul on kõik tänapäeval vanade babüloonlaste eeskujul tehtavad horoskoobid valed.

Põhjus selles, et Maa pöörlemistelg on nihkunud ja nihkub ka edaspidi ning see mõjutab ka 12 sodiaagimärki, edastab Yahoo News.

Maa pöörleb telgjoonel kaldega umbes 23,5 kraadi.  Kuid Päikese ja Kuu gravitatsioonijõu toimel Maa pöörlemistelje asend ajas muutub.

Maa pöörlemistelg joonistab koonuse, mis teeb täisringi ligikaudu 26 000 aastaga. Pöörlemistelje suuna muutumise mõjul muutub Päikese ja planeetide asukoht sodiaagimärkides.

«Maa  telje kalle on erinev sellest, mis ta oli 3000 aastat tagasi, kui babüloonlased tähti uurima ja horoskoope koostama hakkasid. Maad saab võrrelda vurriga. Kui panna ükskõik kummale poolele raskust juurde, siis pöörlemistelg nihkub,» selgitas astronoom.

Babüloonlaste sodiaak põhineb sellel, millises tähtkujus oli Päike isiku sünnihetkel.

USA astronoomi sõnul on Maa pöörlemistelje asendi muutuse tõttu tähtkujud ühe kuu võrra edasi nihkunud. Samuti tuleks 12 päikesemärgile juurde lisada babüloonlaste 13. märk Ophiuchus ehk Maokandja.

Astronoom tõi ära ka sodiaagimärkide uued ajavahemikud: Kaljukits 20. jaanuar  - 16. veebruar, Veevalaja 16. veebruar – 11. märts, Kalad 11. märts – 18. aprill, Jäär 18. aprill – 13. mai, Sõnn 13. mai – 21. juuni, Kaksikud 21. juuni – 20. juuli, Vähk 20. juuli – 10. august, Lõvi 10. august – 16. september, Neitsi 16. september  - 30. oktoober, Kaalud 30. oktoober – 23. november, Skorpion 23. november  - 29. november, Ophiuchus 29. november – 17. detsember, Ambur 17. detsember – 20. jaanuar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles