Autovrakk, mis iseloomustab tänapäevast sõjapidamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Jeremy Deller ja Iraagi pealinna Baghdadi raamatuturul pommi saanud auto vrakk
Kunstnik Jeremy Deller ja Iraagi pealinna Baghdadi raamatuturul pommi saanud auto vrakk Foto: SCANPIX

Briti kunstnik Jeremy Deller avas Londonis Imperial War Museumis installatsiooni, milles näitab tänapäeva sõjapidamise mõju tsiviilelanikkonnale.

Deller pani välja Iraagi sõjas kannatada saanud auto, edastab AFP.

Kunstniku installatsioon kannab pealkirja «Baghdad, 5 March 2007». Näitusel olev masin pärineb Iraagi pealinna Baghdadi kuulsalt Al-Mutanabi tänava raamatuturult, kus pommiplahvatus selle hävitas. Enesetapurünnaku tagajärjel hukkus 38 inimest, paljud said haavata. Mitte keegi sealsete plahvatuste eest vastutust ei võtnud.

Varem oli see masin osa Delleri projektist «It Is What It Is» ja seda sai näha USAs.

Londoni sõjamuuseumis on ta välja pandud aatriumisse, kus seda ümbritsevad kuulipildujad, tankid ja lennukid.

Delleri sõnul tahab ta oma tööga inimestele teadvustada, et tänapäevase sõjapidamise peamised kannatajad on tsiviilelanikud. Kui 20. sajandi alguses olid sõjaohvritest vaid kümme protsenti tsiviilelanikke, siis nüüd on neid lausa 90 protsenti.

«Iraagi sõjast pärit asju ei eksponeerita. Mina aga tahtsin näidata just midagi sellist, eriti Iraagiga seotud USAs ja Suurbritannias. Olen õnnelik, et sõjamuuseum mu installatsiooni välja pani ja veel nii tähtsale kohale,» lausus kunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles