Soome vanemad ei luba huntide tõttu lastel üksinda kooli minna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hunt
Hunt Foto: SCANPIX

Soomes Sotkamo piirkonnas on tekkinud ründavate huntidega probleem ning selle tõttu ei julge vanemad lubada oma lastel minna üksinda kooli ega ka teede ääres koolibusse oodata.

Sotkamo jahimeeste seltsi esindaja Jukka Kemppaineni sõnul on olukord julgete huntide tõttu aina kriitilisemaks muutunud, kuid kohalikud elanikud ei saa iseseisvalt probleemi lahendada, edastab YLE.

Sotkamo vanemad korraldavad hundikartuse tõttu laste kooli viimist eraautode ja taksodega. Ühte autosse pannakse mitu last.

Kohaliku võimuesindaja Mika Kilpeläineni sõnul ei saa olukorda lahendada, sest asulatesse tulevaid hunte ei tohi maha lasta ning keskvõimu esindajad ei näe huntides probleemi.

Kilpeläinen lisas, et olukorral hoitakse silma peal ning laste kooli transportimist praegusel viisil jätkatakse seni, kuni oht on möödas.

Tegemist ei ole esimese sügisega, mil Sotkamos palju hunte on ning laste kaitsmiseks erakorralisi meetmeid rakendatakse.

«Lastekaitse aktsioon sai alguse sellest, kui ühel hommikul üks isa koos lapsega majast välja oli astunud, et last koolibussi peatusse viia, ilmus nende juurde hunt. Päras seda toimus veel mitu sarnast juhtumit, kus mõnel juhul olid hundid agressiivsed.  Hunt võib tee ääres seisvat last rünnata, tekitades talle nii füüsilisi kui psüühilisi vigastusi,» lausus Kemppainen.

Vanemad langetasid siis otsuse hakata lapsi valve all kooli transportima ja sealt koju.

Kemppaineni sõnul on mitmel korral palutud võimuesindajatelt luba lasta maha need hundid, kes tulevad asulatesse ja koduaedadesse, kuid seni ei ole seda luba saadud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles