Peeter Oja tähistab juubelit Itaalias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näitleja ja humorist Peeter Oja peab täna 50. sünni­päeva.
Näitleja ja humorist Peeter Oja peab täna 50. sünni­päeva. Foto: Toomas Huik

Täna tähistab armastatud näitleja ja saatejuht Peeter Oja 50 aasta juubelit, mis tema sõnul ei ole üldse tähtis number – tähtis olevat hoopis inimese enda ja tema elatud elu kvaliteet.



Pika peolaua ja sugulaste seltsis Oja ümmargust sünnipäeva ei tähista. «Ma olen praegu hoopis Itaalias mere ääres,» tunnistas ta ja lisas, et see on juubeli tähistamiseks ideaalne koht, sest päike paistab ja sooja on 34 kraadi.

Täpsemalt viibib Oja väikeses külas nimega Riomaggiore, kus ta täna õhtul koos perega hubasesse restorani läheb, head toitu naudib ja 50. eluaasta saabumist tähistab. «Ja seejärel sõidan kuhugi edasi. Et oleks lihtsalt tore olla,» rääkis ta enda edasistest reisiplaanidest.

Kui tähtis verstapost 50 Oja jaoks on? «Ah, kui tähtis ta ikka on,» rehmas ta. «Inimesed tähtsustavad reeglina neid numbreid üle – ega aastaarv ole selline rahaline nominaal, mis suurenedes ka mingit väärtust juurde toob.»

Oja märkis, et paraku ei pea alati paika arvamus, et vananedes lisandub inimesele ka väärikust ja lugupidamist. «Ma ei usu sellesse,» lisas ta. «Minu kogemus näitab, et teinekord on noored inimesed palju avarama mõtlemise ja silmaringiga kui 50–60-aastased.»

Vananedes muutuvad peaaegu kõik inimesed Oja hinnangul hoopistükkis kibestunuks ja kurjaks. Oja märkis, et sellisele veendumusele jõudis ta juba lapsepõlves, umbes kuueaastase poisikesena. «Mu vanaisal oli Tallinna lähedal Muugal suvila,» meenutas Oja.

«Muuga buss läks kesklinnast postimaja juurest ja alati kui me vanaemaga bussi ootasime, ütles ta, et kuule Peeter, kui buss tuleb, siis torma kiiresti ja võta mulle koht ära. Siis ma seal nügisin koos nende kibestunud vanade inimestega, kellel olid veel kotid ja kes tegid kõik selleks, et esimesena bussi pääseda.»

Sellised inimesed ei ole Oja sõnul mitte kuhugi kadunud. «Mina olen vanemaks jäänud, aga minu eakaaslased käituvad ikka samamoodi,» tõdes ta. «Olen tihti mõelnud selle peale, et inimeses peaks nagu mingi areng toimuma, aga seda on vist liiga palju nõutud.»

Seetõttu ei maksagi Oja arvates aastanumbreid üle tähtsustada. «Tähtis on see, et inimesed väärtustaksid inimest. Kvaliteet on oluline. Ja kvaliteet hakkab inimesest endast peale – kuivõrd ta seda hindab ja kuivõrd selle poole püüelda soovib,» rääkis näitleja.

«Ja mis see 50 aastat siis ikka ära ei ole. Täna on, homme ei ole. Päike paistab, vihma sajab. Kümne aasta pärast on juba 60 ja siis on kirstukaas. Ja ongi kõik. Aga elu läheb edasi.»

Peeter Oja

•    Sündinud 1960. aasta 2. juulil.

•    Teinud huumorisaateid «Ärapanija», «Kreisiraadio», «Tondi jutud» ja «Kitsas king» ning teeninud Oskar Lutsu huumoripreemia.

•    Osalenud mängufilmides, lavastustes ning juhib Star FMi hommikuprogrammi.

•    17. juulil suundub Oja Bläck Rokiti rollis tuurile koos ansambliga Meie Mees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles