Märt Agu paneb show käigus hobused tantsima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Agu
Märt Agu Foto: Raigo Pajula

Tegus ja kogenud tipptantsija Märt Agu korraldab oktoobri alguses toimuva hobuürituse raames suurejoonelise flamenkoshow, kus lisaks tantsijatele osalevad hobused, ning plaanib peagi avada Tallinna tantsuakadeemia.

Tallinn Horse Show esimest ja viimast päeva ilmestab Märt Agu seatud Hispaania-teemaline koolisõidu- ja tantsuetendus «Pasion». Latiinosugemetega etteaste muudab eriti huvitavaks asjaolu, et laval on nii tantsijad kui ka hobused.

Mismoodi hakkab etendus välja nägema ja kuidas kavatsed ühendada inimeste ja hobuste liikumise?

Lähtusin sellest, et inimesed ei tule sellele üritusele ainult hobushow pärast. Hobuseid saavad nad päev otsa vaadata, minu ülesanne on pakkuda sinna juurde võimalikult mitmekesist meelelahutust.

Show’s osalevad võistlustantsijad, flamenkotantsijad, hobused ja live-bänd F1 Guitar. Hobuseid on laval kaks-kolm, inimesi umbes 40. Üritan mängida visuaalsete efektidega ja eri positsioonidega ruumis. Abiks võetakse ka mõned väikesed lisalavad. Eesmärk on mängida tasapindadega, viia tantsijaid ja teisi artiste kord publikule lähemale, kord kaugemale. Lõpptulemus tuleb kindlasti väga huvitav.

Milline roll on kavas hobustel, kas nemad hakkavad ka tantsima?

«Pasionis» esinevad koolisõiduhobused, kes ongi treenitud n-ö tantsima. Neil on selged kohustuslikud sammud – külg ees, taguots ees, galopp ja ristsammud. Ja seda kõike teevad nad muusika järgi.

Et siis saabki näha hobutantsu?

No ega nad nüüd laval päris üksi ka tantsu ei vihu... Samme suunavad ikka ratsanikud.

Kas proovid ja muud ettevalmistused juba käivad?

Jah, proovid käivad kõigil eraldi. Mina kohtun kõigi osalejatega ja jagan juhtnööre. Kokku saavad kõik alles suurhallis. Usun, et kõik läheb korda.

Räägime natuke tulevikuplaanidest ka – sul on kavas avada uues Sakala keskuses Tallinna tantsuakadeemia.

Jah. Plaan on luua tantsukeskus, kus noored saaksid omandada eri tantsustiile. Eesmärk on anda noortele haridus, mis võimaldab neil orienteeruda kõiges tantsu puudutavas.

Eestis on praegu palju häid tantsijaid, aga nad on oma žanri kesksed. Tantsija läheneb asjale tihti vaid oma vaatenurgast. Aetakse oma rida, elamata tantsu sisse. Aga kui läheb vaja multifunktsionaalseid tantsijaid, siis on meil neid maru vähe. Püüangi jõuda selle kooliga niikaugele, et mitmekülgseid noori tantsijaid oleks Eestis rohkem. Õpetamisel ei saa üle ega ümber klassikalisest tantsust, partneri ja rühma tunnetuse teoreetilistest tundidest, karaktertantsudest. Oluline on teada eritantsude põhitõdesid.

Kas kool on mõeldud ainult profitantsijatele ning mida peab tegema, et sinna sisse saada?

Loome mitu õppevormi. Akadeemiline osa on selline, kuhu pääseb vaid katsetega. Sinna ootame inimesi alates 16. eluaastast. Ma ei arva, et tantsijal peab olema erialadiplom, tantsuline haridus on aga küll oluline. Just sellist haridust hakkab kool pakkuma. Teine õppevorm on avatud ja sinna pääseb igaüks, keda huvitab tantsimine. Avatud pool on plaanis avada 2009. aastal, akadeemiline 2010 aastal.

Rahvusvaheline hobušõu

Rocca Al Mare suurhallis 5.-7. oktoobrini toimuv Tallinn International Horse Show on ainulaadne ratsašõu, mis ühendab põneva meelelahutuse vaatemängulise spordialaga. See on pereüritus, kuhu on eriti oodatud lapsed. Lisaks toredatele loomadele ootab neid lasteala, kus toimuvad mängud ja võistlused. Kaasa on võimalik elada nii kodu-kui välismaiste artistide etteastetele ning Euroopa parimate ratsutajate ja nende tipphobuste jõupingutustele maailmakarika etapi võitmiseks.

Tallinn International Horse Show korraldajad on ratsaspordi liit ja rahvusvaheline ratsaspordi föderatsioon. Lisateave aadressil tallinnhorseshow.ee.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles