400-aastases käsikirjas olev kängurupilt võib muuta Austraalia ajalugu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Känguru
Känguru Foto: SCANPIX

Portugali 16. sajandi käsikirjas olev joonistus kängurust võib muuta seni kehtivaid teadmisi Austraalia ajaloo kohta.

Ajavahemikust 1580 – 1620 pärinevas käsikirjas on näha suurt kollast D-tähte, mille juurde on joonistatud punase tindiga känguru, edastab dailynewsen.com.

See joonistus lubab oletada, et Portugali maadeavastajad jõudsid Austraaliasse enne kui Hollandi meresõitja Willem Janszoon, keda peetakse selle mandri esmaavastajaks. Ta saabus sinna 1606. aastal.

Selle liturgilise muusika käsikirja omanik on USAs New Yorgis asuva Les Enluminures galerii. Käsikirja väärtus on 15 000 dollarit. Varem kuulus see ühele Portugali antikvaarile.

Galerii esindaja Laura Light-Weighti sõnul on selles käsikirjas olev känguru või vallabi tõend, et autor on olnud kas ise Austraalias või siis puutunud kokku seal käinuga.

Käsikirjas on joonistusi ka poolalasti täiskasvanud meestest, kes kannavad lehtedest tehtud pärgi. Oletatakse, et need kujutavad Austraalia pärismaalasi.

Austraalia rahvusraamatukogu esindaja Martin Woods ei ole siiski lõplikult veendunud, et käsikirjas kujutatud loom on känguru.

Tema arvates võib olla tegemist mõne Aasia loomaga, mis meenutab välimuselt Austraalia kukkurlooma.

Osade teadlaste arvates võis see käsikiri valmida pärast seda, kui Janzoon oli Austraaliat külastanud või portugallased jõudnud Paapua Uus-Guineasse.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles