Itaallased: preestrid peaksid abielluma, siis lõppeks lapsepilastamine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaallased: preestrid peaksid abielluma, siis lõppeks lastepilastamine. Fotol paavst Benedictus XVI koos kaaskonnaga
Itaallased: preestrid peaksid abielluma, siis lõppeks lastepilastamine. Fotol paavst Benedictus XVI koos kaaskonnaga Foto: SCANPIX

Itaallaste arvates peaks katoliku preestreid lubada abielluda, kuna see hoiaks ära laste pilastamise.

Uuringufirma Demos tehtud küsitlus langes ajale, mil Austria katoliku kirik kutsus Vatikani üles preestrite tsölibaadi üle arutama, kirjutab Times Online.

Küsitlus näitas, et pärast mitmeid katoliku kirikus päevavalgele tulnud pedofiiliajuhtumeid, on paavsti populaarsus märgatavalt langenud.

Kui 2007. aastal oli paavst Benedictus XVI toetajaid 53,7 protsenti, siis nüüdseks on neid 46,6 protsenti. Eelmisel paavstil Johannes Paulus II toetajaskonna protsent ulatus 2003. aastal isegi 77,2.

Küsitletutest suur osa arvas, et katoliku kirik jätkab seksiskandaalide varjamist.

Itaalia sotsioloogi Ilvo Diamanti sõnul ei suutnud katoliku kirik ja Vatikan adekvaatselt neid tabanud probleemile reageerida, vaid jätkas pikka aega vassimist.

«Itaallaste arvates peaks katoliku kirikut reformima ning preestritel abielluda lubama. See võivat aidata ära hoida samalaadsete probleemide teket,» selgitas sotsioloog.  

Mitmete Euroopa riikide katoliku kiriku juhid on Vatikani kutsunud üles avalikule diskussioonile preestrite eraelu teemal.

Austria Eisenstadti piiskopi Paul Iby arvates peaks Vatikan loobuma preestritele esitatavast tsölibaadinõudmisest.

«Vatikan peaks andma preestritele võimaluse ise valida, kas nad on abielus ja elavad koos oma perekonnaga või eelistavad tsölibaati,» lausus Iby.

Iby lias, et Vatikanile ei ole tsölibaadist loobumise mõte meeltmööda.

Katoliku kiriku preestritele kehtestati tsölibaadinõue keskajal. Kristliku kiriku varajasel perioodil tohtisid jumalasulased abielus olla nagu seda on tänapäeval luteri kiriku pastorid.

Tsölibaadi pooldajate sõnul ei aitaks preestrite abiellumine lastepilastamist ära hoida.

«On teada, et kõige enam leidub pedofiile abielus meeste hulgas,» laususid kritiseerijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles