Briti telekokk soovitas süüa koerapöörirohtu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerapöörirohi (Hyoscyamus niger)
Koerapöörirohi (Hyoscyamus niger) Foto: Wikipedia.org

Briti telekokk Antony Worall Thompson soovitas suvistele salatitele lisada mürgist koerapöörirohtu (Hyoscyamus niger).

Telekokk avaldas ajakirjas «Healthy & Organic Living» artikli, milles kiitis koerapöörirohu omadusi ning soovitas seda kasutada toiduvalmistamisel, kirjutab metro.co.uk.

Koka sõnul on koerapöörirohtu looduses vabalt saadaval. Ta jätkas, et seda taime tundsid juba vanad kreeklased ja seda oskasid hinnata ka araablased.

Thompsoni soovitatud taim on mürgine ja selle söömise tagajärjel võivad tekkida hallutsinatsioonid, krambid ja oksendamine. Kuid see taim võib ka tappa.

Thompsoni sõnul ei olnud ta eesmärgiks kedagi tappa, vaid ta oli kogemata kahe taime nimed segamini ajanud. Koka sõnul tahtis ta salatitele lisamiseks hoopis maltsa soovitada.

Thompson palus eksimuse pärast avalikult vabandust ja ajakiri avaldas veaparanduse.

«Koerapöörirohtu ei tohi mitte mingil tingimusel tarbida, kuna see on mürgine,» kirjutas «Healthy & Organic Living».

Koerapöörirohi on  kaheaastane, väga mürgine rohttaim.  Taimel on 30-60 sentimeetri pikkune jäme vars, mis on kaetud kleepuvate näärmkarvadega. Lehed on munaja kujuga ja hambulised. Ülemised lehed tihedalt udemelised. Õied on suured ja määrdunudkollased, vili on paljuseemneline pealt avanev ümmargune kupar. Kasvab teeservadel, ehitiste seinte ääres ja prahipaikadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles