Maailma vanim nali pärineb sumeritelt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma vanim nali pärineb sumeritelt
Maailma vanim nali pärineb sumeritelt Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia Wolverhamptoni ülikool pani kokku nimekirja maailma vanimatest naljadest ja maailma vanim nali pärineb sumeritelt.

Uurijate sõnul on maailma vanim nali umbes aastast 1900 e.kr. ehk 3900 aasta tagusest ajast, kirjutab abc.net.au.

Teadlased lisasid, et niinimetatud alla vööd huumor ei olnud tundmatu ka sumerite ühiskonnas.

«Maailma vanim nali kõlab inglise keeles nii: «Something which has never occurred since time immemorial; a young woman did not fart in her husband's lap» (Alates iidsetest aegadest ei ole seda juhtunud, noor naine ei peereta oma mehe süles),» laususid uurijad.

Nad jätkasid, et 1600. aastast e.kr. säilinud nali räägib vaaraost, võimalik, et tegemist oli Vana-Egiptuse Vana riigi neljanda dünastia esimese vaarao Snofruga.

«Kuidas lõbustada igavlevat vaaraod? Saatke laevatäis kalavõrkudesse mässitud noori naisi mööda Niilust alla ja siis tehke vaaraole ettepanek kalastama minna».

Briti saarte vanim nali pärineb 10. sajandist. See on anglosakside kahemõtteline nali: «Mis ripub vastu mehe säärt ja mida saab panna auku, kuhu seda on ka mitmetel kordadel varem pandud? Vastus on võti».

Maailma vanimatest naljadest nimekirja teinud Paul McDonald sõnas, et kõik varajased naljad käsitlevad ühiskonnas tabuks peetud teemasid.

Sumerid olid vanaaja rahvas. Elasid 4. aastatuhande lõpus ja 3. aastatuhandel e.kr. Mesopotaamia lõunaosas. 2. aastatuhande alguses alistati amoriitide poolt ja liideti Babüloonia riigi koosseisu. Sumerid ise semiidistusid.

Sumerid on pärandanud maailmale rea leiutisi, millest kuulsaimad on ratas ja vanker.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles