Pingviin, kes surfab hapral jääl

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaljupingviin Cody Maverickile (vasakul) andis dublaaþi käigus hääle Rasmus Kaljujärv ja surfmimeister Big Z-le Hannes Kaljujärv.
Kaljupingviin Cody Maverickile (vasakul) andis dublaaþi käigus hääle Rasmus Kaljujärv ja surfmimeister Big Z-le Hannes Kaljujärv. Foto: Columbia pictures

Sony Pictures Animationi ülimenukale esimesele animafilmile «Jahihooaeg» on vähem kui aastaga lisandunud uus lustakas multikas «Metsikud lained», mida tänasest võib vaatama minna ka meie kinodesse.

Paljud kriitikud üle maailma on olnud Sony uue animafilmi tegelaskujude suhtes kahtleval seisukohal, sest viimasel ajal on kinoekraanile jõudnud järjest mitu filmi, kus tegelasteks just pingviinid («Pingviinide marss», «Lustakad jalakesed»).

Hoolimata mitte eriti uudsetest tegelaskujudest on Sony animastuudio ikkagi leidnud uue nurga, kuidas panna nad kinoekraanil tegutsema nii, et publikul pingviinidest üleküllastust ei tekiks.

«Metsikute lainete» peategelane Cody Maverick on väike kaljupingviin, kes elab kaugel Antarktikas kohas nimega Külmavere. Nagu enamikus filmides, saavad jamad ja seiklused alguse sellest, et üks tegelane astub vastu oma liigi, maa või kultuuri tavadele. Just seda tüüpi on ka Cody.

Tema suguvõsas peetakse normaalseks, et päevad mööduvad kalu sorteerides. Nagu enamikul teismelistel, on ka Codyl tööst palju huvitavamaid asju, millega aega veeta. Lapsepõlves kohatud maailma parim surfar paneb Cody unistama hoopis profilauduri karjäärist.

Profiks saamise tee

Kogu pingviinilugu on vaimukalt üles ehitatud ning peategelast jälgiks kaadri tagant justkui terve võttegrupp. Multika kestel jäädvustatakse pingviini professionaaliks sirgumise käänuline teekond alates esimestest surfikatsetustest jääpangal Antarktikas ning lõpetades maineka Big Z mälestusvõistlusega troopilises Pen Gu surfimekas.

Justkui rosin saia sees on «võttegrupi» intervjuud pisikeste pingviinipoegadega. Öeldakse ju, et lapsesuu ei valeta, ning nende armsate karvapallide vaimukat seletamist võitmise ja surfamise teemal on tõeliselt naljakas kuulata. Koguni nii naljakas, et seansi ajal ja pärast kinoskäiku võivad teie lapsed naerukrampides sõna «kaka» korrutada.

Kuna «Metsikute lainete» peategelased harrastavad surfamist, siis on väga leidlik, et iseendana astuvad animafilmis üles ühed maailma tippsurfarid – ameeriklane Kelly Slater ja austraalia päritolu Rob Machado –, kes kõnelevad küll oma häälega, kuid näevad välja nagu... Õige, pingviinid! Surfistaaridel on filmis üsna kõrvaline roll, kuid teadmine, et tegu on maailma parimate sportlastega, tekitab aukartust.

Põhjalik taustauuring

Muide, filmitegijad on üsna põhjalikult surfamise ja selle spordiala juurde kuuluva tausta uurinud. Animafilmi peakangelase perekonnanimi Maverick on selge viide maailmas hinnatud surfipaigale Ameerikas Põhja-Carolinas. «Metsikutes lainetes» viidatakse ka goapuule, millest väidetavalt valmistatakse maailma parimaid surfilaudu.

Kui animafilmi veidi liialt ootuspärane lõpuosa välja arvata, kõlbab teos tervele perele mõnusaks meelelahutuseks küll. Võib kas või muusika pärast vaatama minna, sest «Metsikutes lainetes» kõlavad näiteks The Romanticsi lugu «What I Like About You», Lauryn Hilli «Lose Myself» ja Sugar Ray «Into Yesterday».

«Metsikute lainete» hääled

• Cody Maverick – Shia LaBeouf / Rasmus Kaljujärv

• Big Z/Vana – Jeff Bridges / Hannes Kaljujärv

• Lani – Zooey Deschanel / Mirtel Pohla

• Chicken Joe – Jon Heder / Henrik Normann

• Mikey Abromowitz – Mario Cantone / Erkki Otsman

• Reggie Belafonte – James Woods / Ivo Eensalu

• Tank Evans – Dietrich Bader / Raivo E. Tamm

• Mrs. Maverick (Cody ema) – Dana Benben / Kleer Maibaum

• Glen Maverick (Cody vend) – Brian Posehn / Janek Joost

• Kelly Slater – Kelly Slater / Tanel Tatter

• Rob Machado – Rob Machado / Hendrik Sal-Saller

• Sal Masekela – SPEN / Mart Mardisalu

• Kaadritagune hääl, kes intervjueerib Codyt ja teisi tegelasi, kuulub Priit Võigemastile.

• Dublaaži valmimist juhtis Veiko Anvelt.

• Filmi lavastasid Ash Brannon ja Chris Buck

• Tootja: Sony Pictures Animation

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles