Annely Peebo laulab Tartus ooperigalal

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annely Peebo.
Annely Peebo. Foto: Raivo Tiikmaa

Vanemuise teater tähistab sel reedel, 12. märtsil oma kunagise muusikajuhi ja peadirigendi Endel Nõgene 60 aasta sünnipäeva romantilise ooperigalaõhtuga, kus teiste solistide seas astub lavale metsosopran Annely Peebo.


Ooperigalaõhtul laulavad solistidena veel vanemuislased Alla Popova, Karmen Puis, Taisto Noor ja Atlan Karp ning Jassi Zahharov ja Oliver Kuusik rahvusooperist Estonia. Kontserdil osalevad Vanemuise teatri sümfooniaorkester ja ooperikoor, dirigeerib juubilar Endel Nõgene.

Vanemuise pressiesindaja Tambet Kaugema teatel kõlavad katkendid Puccini ooperitest „Madam Butterfly", „Boheem" ja „Manon Lescaut", Verdi ooperitest „Maskiball", „Nabucco", „Rigoletto", „Traviata" ja „Macbeth", Offenbachi ooperist „Hoffmanni lood", Bizet' „Carmenist" ja „Pärlipüüdjatest" jpt.

Endel Nõgene oli aastatel 1974-1981 Vanemuise teatri dirigent, 1975 asutas ta Vanemuise kammerorkestri, mida juhatas aastani 2000. 1977-1979 töötas Nõgene dirigendina Leedu rahvusooperis ja 1979-1987 rahvusooperis Estonia.

Aastatel 1980-1981 ja 1987-1999 oli ta Vanemuise muusikajuht ja peadirigent, 1999-2004 jätkas Estonia dirigendina. Praegu on ta mõlemas teatris tegev külalisdirigendina. Nõgene on toonud välja üle 60 muusikalavastuse ning juhatanud hulgaliselt sümfooniakontserte Eestis, Soomes, Rootsis, Saksamaal, Armeenias, Venemaal, Lätis, Leedus, Rumeenias ja Tšehhis.

Nõgene on pälvinud mitmel korral kultuuriministeeriumi ja teatriliidu dirigendipreemia. Tartu linnavalitsus otsustas autasustada teda Tartu medaliga, mis antakse üle reedel ooperigalaõhtul.

Vanemuise teatri suures majas reedel, 12. märtsil kell 19 algava ooperigalaõhtu salvestab ETV.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles