Kanepit suitsetanud kuulsused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger Foto: Reuters / Scanpix

Maailmas seostatakse kanepisuitsetamist eelkõige vaesema rahvakihiga.

Kuid see stereotüüp ei pea paika, sest paljud kuulsused on tunnistanud, et nad on oma elu mingil etapil olnud kanepisõltlased, kirjutab coedmagazine.com.

«Kanepit seostatakse madala haridusega ja sotsiaalabist elavate inimestega, kuid see ei ole nii. Tegelikult on suur osa edukaid, maailma rikaste edetabelis figureerijaid ja poliitilisi juhte oma elu mingil etapil kanepisuitsetajad olnud,» selgitasid sotsioloogid.

Briti miljardär, tühjast kohast terve äriimpeeriumi rajanud Sir Richard Branson on üks neist, kes  siiani aeg-ajalt kanepit tõmbab. Ta ei tee seda üksinda, vaid koos oma 21-aastase pojaga.

Ta on avalikes sõnavõttudes öelnud, et kanepi suitsetamine on nagu ravimi võtmine ning ta võitleb selle legaliseerimise eest.

«Kui kanep oleks legaalne, siis ma kaaluksin selle müügiga tegeleva firma rajamist,» selgitas miljardär.

Imeinimeseks peetav ja mitmeid rekordeid püstitanud ujuja Michael Phelps jäi kanepiga vahele. Sportlane tunnistas, et suitsetas kanepit ning mõistis avalikult oma narkootikumitarbimise hukka. Ta lubas sellest halvast harjumusest loobuda. Samas on neid, kelle sõnul on Phelps väga kogenud kanepitõmbaja.

«Fotodel  on näha, kuidas ta kanepisigaretti käes hoiab. Näha on, et ta ei ole algaja, vaid tal on pikaajaline kogemus,» selgitas asjatundja.

Paljudele võib olla üllatuseks, et enamik USA presidentidest on mõnda narkootikumi tarbinud. Ajaloolaste sõnul isegi võib olla kõik presidendid alates George Washingtonist kuni George W. Bushini.

Ka praegune president Barack Obama oli kunagi kanepisuitsetaja. Kui varasemad presidendid ei ole oma kanepisõltuvust avalikult tunnistanud, siis Obama tegi seda.

Obama paljastas selle seiga 2007. aastal ilmunud mälestusteraamatus «Dreams of My Father».

«Kanepisuitsetamine algas teismeliseeas ning ma tegin seda sageli. Samas aga ei saanud minust sõltlast ning see ei mõjutanud mu vaimseid võimeid,» tunnistas Obama.

New Yorgi linnapead ei Michael Bloombergi ei saa kirjeldada sõnaga «läbikukkunud», vaid sõnaga «edukas».

Bloombergi arvates seostatakse kanepisuitsetajaid eluheidikutega, kuid see on väärarusaam.

«Kui olin noorem, suitsetasin üsna palju kanepit. Igatahes ma nautisin seda,» tunnistas linnapea.

Kanepisuitsetajate hulka kuulub ka suur hulk loomingulisi inimesi. Üks nendest on õuduskirjanik Stephen King. Kingi sõnul ei ole 1000-leheküljelise romaani kirjutamine just lihtne ning kanep on neid asju, mis aitab ajul lõõgastuda ning mõttel voolata.

Kingi sulest on ilmunud 50 romaani ja novelli, mida kogu maailmas on müüdud üle 500 miljoni eksemplari.

Kirjanik on aktiivne kergete narkootikumide legaliseerimise eest võitleja.

«Arvan, et kanepit ei tuleks mitte ainult legaliseerida, vaid seda tuleks müüa nagu maiustust,» selgitas King.

Endine Hollywoodi näitleja ja kultursit ning praegune USA California osariigi kuberner Arnold Schwarzenegger oli kunagi suur kanepisõber.

Temast on isegi 1970. aastatel tehtud video, kus ta kanepit suitsetab. Kuid ajad on muutunud ja nüüd enam ei saa poliitikuks hakanud näitlejat seda enam tegemas näha.

California seaduste kohaselt on meditsiinilise kanepi kasvatamine lubatud, kuid piiratud koguses.

Schwarzeneggeri sõnul ei ole kanepi puhul tegemist narkootikumi, vaid eelkõige ravimite valmistamiseks mõeldud taimega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles